A- A+
Αύξηση των προσλήψεων το α΄ τρίμηνο του 2013 - Βελτίωση του κλίματος δείχνουν στοιχεία του ΣΕΠΕ
Ετήσια αύξηση 7,79% σημείωσαν οι προσλήψεις στο α΄ τρίμηνο του 2013 στην εγχώρια αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Αναλυτικότερα, το εξεταζόμενο διάστημα οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 112.843 έναντι 104.689 το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Από την άλλη πλευρά, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν σε άλλους είδους συμβάσεις κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του έτους 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, είναι μειωμένες κατά 23,81% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, μειωμένες κατά 40,1 % όσον αφορά την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, και αυξημένες κατά 5,42% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Μετατροπή συμβάσεων

Το Α’ τρίμηνο του 2013 μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 23,37% μικρότερος σε σχέση το Α’ τρίμηνο του 2012, οπότε και είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Το ΣΕΠΕ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για το Α’ Τρίμηνο του 2013 αποτυπώνουν μία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, προχώρησαν σε νέες προσλήψεις και επέλεξαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Παράλληλα, ως εξίσου ενθαρρυντικό αποτιμά το γεγονός της μείωσης των μετατροπών συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση (μείωση κατά 23,37%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ψηλά η «μαύρη» εργασία

Το συνολικό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ελεγκτικής δραστηριότητα κατά το Α’ Τρίμηνο του έτους 2013, αγγίζει το 39,4% στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Αξίζει, βέβαια, να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο επίπεδο αδήλωτης εργασίας δεν δύναται να αναχθεί σε επίπεδο συνόλου της οικονομίας, δηλαδή να αποτυπώσει την πραγματική διάσταση του φαινομένου, καθώς οι εν λόγω έλεγχοι πραγματοποιούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε στοχευμένους κλάδους που η υπηρεσία είχε ενδείξεις ότι εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.

«Είναι προφανές, συνεπώς, ότι η αδήλωτη εργασία στο σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα» αναφέρει το ΣΕΠΕ.