A- A+
Έως τις 2/1 η προθεσμία για την πληρωμή των τελών ΙΧ - Έως 30/12 η κατάθεση πινακίδων
Έως και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Όλες οι λεπτομέρειες για τους τρόπους εξόφλησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία πληρωμή μίας οφειλής λήγει «όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη».

Επειδή η 31η Δεκεμβρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι η Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Πάντως, δεν αποκλείεται να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ολιγοήμερη παράταση για την εξόφληση των τελών.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση και τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρωθούν μέχρι και την Δευτέρα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% επί του ύψους τους. Δηλαδή τα τέλη διπλασιάζονται.

Σημειώνεται ότι η παράταση αυτή δεν ισχύει για την κατάθεση πινακίδων, η προθεσμία για την οποία λήγει την Παρασκευή 30/12. Δείτε τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Πληρωμή εξ ...αποστάσεως

Πάντως, ακόμη και με κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών είναι δυνατή η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Με τους ακόλουθους τρόπους αποφεύγετε τις ουρές και την ταλαιπωρία και κερδίζετε χρόνο:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού ή μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ...μόδας. Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική simplepay, Πειραιώς: easypay, Eurobank: livepay).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Πληρωμή και στα ΑΤΜ

Οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις πληρωμές των βασικότερων βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου και στα ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, αντί κάποιος να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο υποκατάστημα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για την ίδια πληρωμή το ΑΤΜ.

Διαβάστε επίσης

* Ποια ημέρα συμφέρει να πληρώσετε ΕΝΦΙΑ και τέλη ΙΧ με την πιστωτική κάρτα