A- A+
Έως και διπλάσια τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν 32.000 ΙΧ το 2017 - Ποια είναι
Έως και διπλάσια τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που εισήχθησαν στην Ελλάδα ως μεταχειρισμένα, λόγω αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού τους.

Ειδικότερα, για το 2017 στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισαγωγής λαμβάνεται ως έτος κυκλοφορίας, η χρονιά έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Μέχρι πέρυσι, λαμβάνονταν υπόψιν η πρώτη άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε στην Ελλάδα.

Ποιοι επιβαρύνονται

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ΙΧ που εισήχθησαν στη χώρα μας από το Νοέμβριο του 2010 και αργότερα, αλλά είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στην ΕΕ νωρίτερα, να επιβαρύνονται με διαφορετικά τέλη.

Κι αυτό διότι ο τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης γίνεται για το 2017 με βάση τα κυβικά εκατοστά τους κι όχι με βάση τις εκπομπές ρύπων, που ισχύει για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από το Νοέμβριο του 2010 και μετά.

Συνολικά 32.000 ΙΧ εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και οι ιδιοκτήτες τους θα δουν τα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και να διπλασιάζονται.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Τις μεγαλύτερες επιβαρύνεις θα υποστούν όσοι έχουν πετρελαιοκίνητα οχήματα και όσοι διαθέτουν ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Για παράδειγμα ΙΧ 2.000 κ.ε. με εκπομπές ρύπων 150 γρ. ανά χλμ. με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2010 και στην Ελλάδα το Ιούνιο του 2011, το 2016 πλήρωσε τέλη κυκλοφορίας 277,5 ευρώ.

Φέτος, τα τέλη θα υπολογιστούν βάση του κυβισμού του και θα ανέλθουν σε 690 ευρώ. Δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν!

Αναλυτικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής:

Οι τυχεροί

Στον αντίποδα, για 42.000 οχήματα μεταχειρισμένα εισαγωγής, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας σε άλλη χώρα της ΕΕ, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται.

Πρόκειται για ΙΧ 1358 κ.ε. και άνω, για τα οποία η πρώτη άδεια εκδόθηκε σε άλλη χώρα πριν από την 1/1/2006 και η εισαγωγή τους έγινε αργότερα στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, ΙΧ 2.000 κ.ε. που πρωτοκυκλοφόρησε ως μεταχειρισμένο στην Ελλάδα το 2007 και η άδεια κυκλοφορίας του σε άλλη χώρα εκδόθηκε το 2005 θα πληρώσει τέλη 630 ευρώ έναντι 690 ευρώ πέρυσι.

Τέλη βάση ρύπων

Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη διαμορφώνεται στα 90 γρ. διοξειδίου.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.

Ανάρτηση στο Taxis

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 αναρτήθηκαν στο Taxis. Δείτε τώρα τα τέλη του ΙΧ σας:

Πληρωμή σε άτοκες δόσεις

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως και τις 31/12/2016. Το πρόστιμο εμπρόθεσμης καταβολής ανέρχεται στο 100% των τελών.

Και φέτος οι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με επαρκή υπόλοιπα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων ανά τράπεζα είναι ο εξής:

  • Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς: 12 δόσεις
  • Alpha Bank, Eurobank: 9 δόσεις