A- A+
ΥΠΟΙΚ: Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για 133 χιλ. οχήματα - Πίνακες
Ίδια με το 2016 θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας της νέας χρονιάς για τη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Τι αλλάζει για 133 χιλ. ΙΧ.

Όπως διευκρινίζει σχετικά το ΥΠΟΙΚ, αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τελών θα υπάρξει για περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000.

Τι άλλαξε

Οι μεταβολές αυτές είναι αποτέλεσμα της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, σύμφωνα με την οποία για τα μεταχειρισμένα οχήματα ως έτος ταξινόμησης λαμβάνεται υπόψιν το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Μέχρι σήμερα, για τον υπολογισμό των τελών λαμβάνονταν υπόψιν ο χρόνος έκδοσης της πρώτης άδειας στην Ελλάδα.

Μετά από την παραπάνω αλλαγή, για 41.978 οχήματα υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για 31.854 υπήρξε αύξηση.

Ανάρτηση στο Taxis

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 αναρτήθηκαν στο Taxis. Δείτε τώρα τα τέλη του ΙΧ σας:

Αναλυτικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως και τις 31/10/2010, διαμορφώνονται ως εξής:

Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη διαμορφώνεται στα 90 γρ. διοξειδίου.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.

Πληρωμή σε άτοκες δόσεις

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως και τις 31/12/2016. Το πρόστιμο εμπρόθεσμης καταβολής ανέρχεται στο 100% των τελών.

Και φέτος οι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με επαρκή υπόλοιπα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων ανά τράπεζα είναι ο εξής:

  • Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς: 12 δόσεις
  • Alpha Bank: 9 δόσεις
  • Eurobank: 6 δόσεις