A- A+
«Μαϊμού» η άνοδος των καταθέσεων τον Οκτώβριο - Πώς «φούσκωσαν» τα νούμερα
Σε συγκυριακούς παράγοντες οφείλεται η άνοδος των υπολοίπων των καταθέσεων κατά 1,16 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα υψηλότερο σημείο μετά την επιβολή των capital controls.

Όπως έγραψε το Moneyonline.gr σε σχετικό του άρθρο, η καταθετική βάση (ιδιώτες και επιχειρήσεις) αυξήθηκε στα 124,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό 17 μηνών.

Η ενίσχυση αυτή προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους ιδιώτες, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Αγροτική ...άνοδος

Κάνοντας όμως μία μικρή έρευνα, ανακαλύψαμε ότι η άνοδος αυτή προήλθε από την καταβολή επιδοτήσεων προς τους αγρότες, που έφτασαν μέσα σε ένα μήνα τα 800 εκατ. ευρώ.

Εάν αφαιρεθεί λοιπόν αυτό το ποσό, τότε η άνοδος των υπολοίπων για τα νοικοκυριά μετατρέπεται σε οριακή μείωση τον Οκτώβριο.

Δεν πρόκειται πάντως για άσχημη επίδοση, με δεδομένο ότι τον περασμένο μήνα πληρώθηκε η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στροφή σε προθεσμιακές

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι καταγράφηκε αύξηση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 345 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν εισροές από χαρτονομίσματα και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων ξένων οίκων.

Οι τράπεζες φαίνεται πως έπεισαν κάποιους πελάτες τους να ξαναβάλουν στο σύστημα μέρος των αποταμιεύσεών τους, προσφέροντας επιτόκια που ξεπερνούν για αυτές τις περιπτώσεις το 1%.

Πώς τους έπεισαν

Σε σύγκριση με τη διατήρηση μετρητών σε θυρίδες και σπίτια ή με την διακράτηση αμοιβαίων κεφαλαίων που μπορεί να έχουν και αρνητικές αποδόσεις, το επιτόκιο αυτό είναι δελεαστικό.

Άλλωστε, όσοι καταθέτουν μετρητά ή αποεπενδύουν από αμοιβαία κεφάλαια, μπορούν να αντιστρέψουν την κίνησή τους όποτε θέλουν, μιας και αυτό επιτρέπεται από τα capital controls.

Μπορούν δηλαδή να κάνουν νέα ανάληψη του συνόλου των μετρητών που κατέθεσαν ή να ξανατοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.