A- A+
Άνοδος καταθέσεων κατά 1,16 δισ. ευρώ με ...ρελάνς των νοικοκυριών - Υψηλό 17 μηνών
Άνοδο 1,16 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση σημείωσαν τα υπόλοιπα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο, διαμορφούμενα στα 124,63 δισ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία.

Είναι η πρώτη φορά μετά την επιβολή των capital controls, που τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιστρέφουν πάνω από το επίπεδο των 124 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υψηλό 17 μηνών.

Η άνοδος αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τους ιδιώτες, οι οποίοι αύξησαν τις καταθέσεις τους συνολικά κατά 729 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης τόσο των υπολοίπων στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου (+384 εκατ. ευρώ), όσο και των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων (+345 εκατ. ευρώ).

Βελτίωση εμπιστοσύνης

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο για πρώτη φορά διαφάνηκε τόσο ξεκάθαρα μια βελτίωση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι εισροές καταθέσεων προήλθαν από καταθέσεις χαρτονομισμάτων και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκε σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Οι τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα, σχεδόν διπλάσια επιτόκια, για τα χρήματα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες πηγές, και κατευθύνονται σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Στον αντίποδα, σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα υπόλοιπα στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς (-11 εκατ. ευρώ).