A- A+
Εκδόθηκε η εγκύκλιος με τα τέλη ΙΧ του 2017 - Ελαφρύνσεις μόνο για τα εισαγόμενα
Ελαφρύνσεις μόνο για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη ΙΧ του 2017.

Συγκεκριμένα, από το 2017 ως έτος για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, υπολογίζεται αυτό της πρώτης ταξινόμησης είτε στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2004 και πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2006, θα λαμβάνεται υπόψιν το 2004 για τον υπολογισμό των τελών.

Αν το συγκεκριμένο ΙΧ είναι 2.000 κ.ε., τα τέλη ταξινόμησης του 2016 διαμορφώνονταν σε 690 ευρώ, ενώ για το 2017 θα πέσουν στα 630 ευρώ.

Όλα τα τέλη

Για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής:





Από την άλλη πλευρά για επιβατικά ΙΧ που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, τα τέλη υπολογίζονται βάση των εκπομπών ρύπων. Συγκεκριμένα:

Το έτος πρώτης ταξινόμησης σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα θα μετρά από το 2017 για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης με το νόμο 4410/2016, η εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει σε χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων, λόγω μεγαλύτερης παλαιότητας.

Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που δεν είναι ξεκάθαρο τι και εάν θα αλλάξει για τα τέλη κυκλοφορίας όλων των αυτοκινήτων το 2017, με το υπουργείο Οικονομικών να προκρίνει πλέον οριακές αλλαγές αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων (στοχευμένες μειώσεις, ώστε να ανακοπεί το κύμα καταθέσεων πινακίδων), χωρίς σαρωτικές αλλαγές του συστήματος υπολογισμού τους.

Με την εγκύκλιο δεν επέρχεται η παραμικρή αλλαγή στα ισχύοντα τέλη των Ι.Χ. πέραν των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, τα οποία επηρεάζονται μετά τη διάταξη νόμου.

Ορίζεται ότι επανακαθορίζεται η έννοια της «πρώτης ταξινόμησης» για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων στα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης και Επιβατικά Δημοσίας Χρήσης οχήματα.

Συγκεκριμένα, όπου στις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις γίνεται αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» αντικαθίσταται με την αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.)».