A- A+
Ποια καταστήματα θα μπουν στο στόχαστρο της εφορίας - Έλεγχος και στα POS
Εντολές προς όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις για αύξηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έδωσε ο επικεφαλής της γγ Δημοσίων Εσόδων.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν επιχειρήσεις με παραβατικό φορολογικό παρελθόν, σωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και όλες όσες ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και στα POS, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα τερματικά είναι «ελληνικά» ή τα χρήματα καταλήγουν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, κατά παράβαση των capital controls.

Επιπλέον, όσοι επιχειρηματίες αρνηθούν το έλεγχο, απειλήσουν τους ελεγκτές ή υποπέσουν ξανά στα ίδια παραπτώματα, κινδυνεύουν με σφράγισμα του καταστήματός τους για 6 μήνες.

Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ

Στη σχετική εγκύκλιο παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες στα κλιμάκια των φοροελεγκτών, ενόψει της συνέχισης των εντατικών ελέγχων σε τουριστικά θέρετρα για τουλάχιστον 30 ημέρες ακόμα.

Η επιλογή των επιχειρήσεων στις οποίες θα πραγματοποιείται στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα κυρίως:

- Το φορολογικό προφίλ της επιχείρησης.

Δηλαδή να μην έχει ουσιαστικές παραβάσεις σε ζητήματα όπως είναι η έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών, η απόδοση ΦΠΑ, η υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων, η πληρωμή των υποχρεώσεων ή η ρύθμισή τους σε δόσεις, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κ.ά.

- Τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Θα δίνεται, δηλαδή, προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργείας της επιχείρησης:

- Στο δρόμο, εάν πρόκειται για διακίνηση αγαθών

- Κατά την έξοδο των καταναλωτών από το κατάστημα, σε περιπτώσεις αγοράς προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, σουβενίρ, τροφίμων, ειδών αναψυχής, ηλεκτρονικών συσκευών)

- Εντός της επιχείρησης εάν πρόκειται για επιτόπια κατανάλωση (ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξαπλώστρες στην παραλία κ.ά.).

Οι ελεγκτές οφείλουν να διενεργούν τον έλεγχο στο συντομότερο δυνατό διάστημα και να μη ζητούν την επίδειξη βιβλίων εάν ο έλεγχος γίνεται σε ώρα που το λογιστήριο (εφόσον διαθέτει οργανωμένο τμήμα λογιστηρίου η επιχείρηση) αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί.

Επίσης, ο ελεγχόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει τις ενστάσεις του για παραβάσεις που ενδεχομένως διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο.

Η ταυτοποίηση των POS

Οι υπάλληλοι των κατά τόπους εφοριών είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν τον τύπο και τη μάρκα του μηχανήματος και εφόσον δεν είναι σίγουροι για το εάν η σύνδεση είναι «ελληνική» ή «ξένη» τότε θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν μία μικρή συναλλαγή (20-30 λεπτά), προκειμένου να ελέγχουν το χαρτάκι που βγάζει το μηχάνημα.

Sτην εγκύκλιο αναφέρονται και τα μηχανήματα που θεωρούνται ασφαλή για ζητήματα capital controls.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα POS που μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: «CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET». Τα υπόλοιπα (π.χ. «MyPOS» ή «MyPOS ΕU»), σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, δεν θεωρούνται ασφαλή.