A- A+
«Λουκέτο» 48 ωρών σε όσες επιχειρήσεις πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις - Σε ισχύ το μέτρο
Με λουκέτο 48 ωρών απειλούνται πλέον όλες οι επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις, μετά την αυστηροποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Με τη σχετική απόφαση εφαρμόζεται άμεσο το μέτρο της άμεσης αναστολής λειτουργιάς επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες.

Πότε σφραγίζονται

Για να επιβληθεί η συγκεκριμένη ποινή θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους ακόλουθους λόγους

- Μη έκδοση πλέον των 10 παραστατικών στοιχείων

- Τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ.

Η διαδικασία της σφράγισης

Στην απόφαση, ζητείται από τους Προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των Δ.Ο.Υ. να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξουσιοδοτείται να υπογράφει «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.

Στη συνέχεια, γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

Η ένδειξη στη βιτρίνα

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, που διενεργείται με την παρουσία του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία, με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη

«Σφραγίσθηκε μέχρι (ημερομηνία - ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει».

Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.

Τα τσουχτερά πρόστιμα

Εκτός όμως από τα παραπάνω, έχουν επανέλθει τα υψηλά πρόστιμα, σε όσους πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις. Συγκεκριμένα:

Πρώτη παράβαση: Επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Δεύτερη παράβαση: Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με:

100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου (όχι κατώτερο από 500 ή 1.000 ανάλογα με τα βιβλία)

Τρίτη παράβαση: Αν αυτό συμβεί και δεύτερη φορά μέσα στην πενταετία το πρόσιμο αυξάνεται σε 200% (όχι κατώτερο από 1.000 ή 2.000 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία)