A- A+
Φόρος σε ανέργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα λόγω λάθους στο Taxis
Υπέρογκους φόρους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες υποαπασχολούμενοι και άνεργοι, βάση του εκκαθαριστικού τους που εκδίδεται στο Taxis λόγω σφάλματος.

Ο λόγος γίνεται για ανέργους, φοιτητές και μισθωτούς με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο με συντελεστή έως και 50%!

Το λάθος

Κι αυτό διότι υπάρχει λάθος που υπάρχει στο σύστημα υπολογισμού του φόρου και τα εκκαθαριστικά εκδίδονται με βάση όχι τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η αιτία είναι πως για κάποιο λόγο που θα ερευνήσει το υπουργείο Οικονομικών για το σχετικό υπολογισμό δεν ισχύουν οι απαλλακτικές διατάξεις του φορολογικού νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιος που είχε το 2015 εισοδήματα από ενοίκια ή από μερική απασχόληση, κινδυνεύει να φορολογηθεί με το τεκμαρτό του εισόδημα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας με 26% από το πρώτο ευρώ.

Δηλαδή το αφορολόγητο χάνεται, πληρώνει έκτακτη εισφορά εάν τα τεκμαρτά εισοδήματα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, ενώ πρέπει να καταβάλει και προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά.

Διόρθωση από ΥΠΟΙΚ

Για παράδειγμα φοιτήτρια με εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015, καλείται να πληρώσει με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό που εκδόθηκε, φόρο 807 ευρώ.

Κι αυτό διότι δε λαμβάνονται υπόψιν οι απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Μιλώντας στο Βήμα FM ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων από μισθωτή απασχόληση, ενοίκια ή σύνταξη το 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τις 9.500 ευρώ.

Εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων.

Επειδή το αφορολόγητο είναι στις 9.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων δε θα πληρώσουν καθόλου φόρο.