A- A+
Για πρώτη φορά και επίσημα το μέσο προθεσμιακό επιτόκιο κάτω από το 1%
Κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 1% βρέθηκε το μέσο επιτόκιο προθεσμίας στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως 1 έτος, που ανοίχθηκαν το Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,91%.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις καταθέσεις διάρκειας 13 έως 24 μηνών, το μέσο επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 1%, χαμηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Σημειώνεται πάντως ότι αυτής της διάρκειας οι προθεσμιακές είναι ελάχιστες.

Που αποδίδεται η πτώση

Η μείωση των αποδόσεων είναι μία εξέλιξη που συνδέεται με τις περικοπές στα επιτόκια που έγιναν μετά την Πρωτοχρονιά από τις τράπεζες και εμφανίστηκαν στα στατιστικά της κεντρικής τράπεζας την υπό εξέταση περίοδο.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων τον περασμένο Ιούνιο σε μείωση κατά 50% των επιτοκίων που προσφέρουν.

Το γεγονός ότι τα κεφάλαια είναι εγκλωβισμένα στο σύστημα τις επιτρέπει να μειώσουν το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες χωρίς τον κίνδυνο εκροών.


Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr

Διαβάστε επίσης

* Alpha Bank: Γιατί έπεσαν ξανά οι καταθέσεις το Φεβρουάριο στις ελληνικές τράπεζες

* Νέα μείωση των καταθέσεων το Φεβρουάριο - Ξαναφοβήθηκαν τα νοικοκυριά