A- A+
Νέα μείωση των καταθέσεων το Φεβρουάριο - Ξαναφοβήθηκαν τα νοικοκυριά
Καθαρές εκροές 541 εκατ. ευρώ σημείωσαν το Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση τα υπόλοιπα των καταθέσεων, κλείνοντας το πρώτο δίμηνο του 2016 με πτώση 1,70 δισ. ευρώ.

Από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν τον περασμένο μήνα στα 121,69 δισ. ευρώ από 123,38 δισ. στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Γιατί έπεσαν

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι καταθέτες μετά από ένα συγκρατημένα αισιόδοξο δίμηνο (12/15-1/16) ξαναφοβήθηκαν μήπως κάτι πάει στραβά λόγω των νέων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών.

Μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέστρεψαν μετρητά στις τράπεζες, αλλά και όσοι ρευστοποίησαν αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας κυρίως 1 μήνα.

Η πλής άρση των περιορισμών στα επαναπατριζόμενα από τα συγκεκριμένα Α/Κ χρήματα (δυνατότητα επαναγοράς τους ανά πάσα στιγμή), ήρε ένα σημαντικό κίνητρο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.

Τα στοιχεία

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των νοικοκυριών μειώθηκαν μετά από δύο συνεχείς μήνες ανόδου κατά 702 εκατ. ευρώ στα 101,65 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 520 εκατ. ευρώ στα 41,43 δισ. ευρώ, μετά το ανοδικό «διάλλειμα» του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έπεσαν κατά 121 εκατ. ευρώ, μεταβολή που είναι οριακή σε σχέση με τον Ιανουάριο.