A- A+
Όλα τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 - Αλλαγή του προανήγγειλε ο Αλεξιάδης
Την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ το 2016, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρ. Αλεξιάδης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε σχετικά ότι «ο ΕΝΦΙΑ το 2016 αλλάζει, γίνεται νέος φόρος και αυτός ο νέος φόρος – αυτή τη στιγμή τον επεξεργαζόμαστε- θα δώσει τα ίδια έσοδα, αλλά με πιο δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο».

Τι σημαίνει όπως πιο δίκαιος αναλογικός; Σε κάθε περίπτωση η ελάφρυνση κάποιου ιδιοκτήτη σημαίνει αυτόματα την επιβάρυνση κάποιου άλλου.

Τα σενάρια που παίζουν είναι τα εξής:

- Καθιέρωση αφορολόγητου στην πρώτη κατοικία

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση για όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία, μέχρι ενός ορίου αντικειμενικής αξίας.

Η μείωση ωστόσο αυτή συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης για μεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες

- Μείωση στις φθηνές περιοχές

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ελάφρυνση στις περιοχές με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες και το ποσό που θα χαθεί θα «μεταφερθεί» είτε στις ακριβότερες περιοχές ή στο συμπληρωματικό φόρο (συνολική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ) ή με συνδυασμό των δύο μέτρων

- Φόρος στα χωράφια

Ένα μέρος των εσόδων που θα χαθούν από την ελάφρυνση των φθηνών ιδιοκτησιών μπορεί να αναπληρωθεί από την επιβάρυνση των εκτός σχεδίου περιοχών, που σήμερα δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

- Αύξηση συντελεστών

Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτα σε σχέση με πέρυσι, τότε δεδομένων των νέων αντικειμενικών αξιών, θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Με τον τρόπο αυτό η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες θα είναι ακριβώς η ίδια.