A- A+
Αλαλούμ! Παίρνει πίσω το μέτρο για τις αποδείξεις το ΥΠΟΙΚ - Τι θα ισχύσει τελικά
Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό πως οι φορολογούμενοι έπρεπε να μαζεύουν αποδείξεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προχωρά στη ρύθμιση αυτή.

Το πρωί της Τετάρτης είχε γίνει γνωστό πως επρόκειτο να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα όριζε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έπρεπε να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους, προκειμένου να λάβουν έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Κι όλα αυτά ενώ μέχρι σήμερα δεν είχε γνωστοποιηθεί / νομοθετηθεί η σχετική υποχρέωση. Τελικώς, έγινε γνωστό ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2016.

Εάν ίσχυε το μέτρο, κάθε φορολογούμενος θα έπρεπε να είχε μαζέψει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.

Ποινές και πρόστιμα

Με τον τρόπο αυτό μισθωτοί και συνταξιούχοι μέχρι και πέρυσι εξασφάλιζαν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Για την αξία των αποδείξεων που δεν είχε συλλεγεί, όχι μόνο χανόταν η έκπτωση επί του φόρου, αλλά υπήρχε και ποινή 22% επί της διαφοράς.

Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ.

Όρια στην έκπτωση

Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.

Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης 2.100 περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να συλλεγούν και η έκπτωση επί του φόρου, διαμορφώνεται ως εξής: