A- A+
Αφορολόγητο μόνο με τις δαπάνες που έγιναν με κάρτα από το 2016 - Άμεσα ρύσθμιση στη Βουλή
Μόνο όσες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν με πλαστικό χρήμα θα προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών προχωρά άμεσα στην κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο θα ...ηλεκτρονικοποιεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το αφορολόγητο.

Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορεί κάποιος από το 2016 να «κερδίσει» το αφορολόγητο για τα πρώτα 9.550 ευρώ του εισοδήματός τους, θα πρέπει να εμφανίσει στην εφορία δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματός τους με όριο τις 10.500 ευρώ.

Η χρήση καρτών

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, οι δαπάνες αυτές θα αναγνωρίζονται μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.

Δηλαδή θα πρέπει να έχει γίνει χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή εναλλακτικά χρέωση τραπεζικού λογαριασμού για την πληρωμή.

Το ίδιο θα ισχύει και για τις ιατρικές δαπάνες, οι οποίες δε θα αναγνωρίζονται εάν δεν έχουν πραγματοποιηθεί με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι, πχ. άνω των 70 - 75 ετών, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχών.

Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το μέτρο, θα πρέπει ταυτόχρονα να καταστεί υποχρεωτική η κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών POS από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.