A- A+
Όριο αναλήψεων €100 την εβδομάδα για δημόσιους υπαλλήλους - συνταξιούχους - Τα σχέδια ΥΠΟΙΚ
Την επιβολή πλαφόν στο όριο αναλήψεων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει «με το ζόρι» να στρέψει αυτές τις δύο μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή μόνιμου capital control σε όσους πληρώνονται από το Δημόσιο.

Όριο αναλήψεων 100 ευρώ

Δηλαδή, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι δε θα μπορούν να «σηκώσουν» μετρητά πάνω από ένα όριο κάθε εβδομάδα, πχ. 100 ευρώ και θα αναγκάζονται για τις καθημερινές συναλλαγές να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες.

Έτσι, η πλειονότητα των αγορών τους θα γίνεται με άμεση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού και η εφορία θα ξέρει άμεσα ποια επιχείρηση εισέπραξε το ποσό της συναλλαγής.

Παράλληλα, με την αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που μία αγορά γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει μία σημαντική πηγή ρευστότητας.

Προβλήματα εφαρμογής

Πάντως το σχέδιο αυτό παρουσιάζει τα εξής προβλήματα:

Πρώτον, είναι δυνατόν να υπάρχουν περιορισμοί στα όρια ανάληψης μετρητών, με προνομιακή μεταχείριση υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών;

Δεύτερον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν παντού POS, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν με την κάρτα τους.

Μία λύση θα ήταν να τεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ανώτατο όριο πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών.

Έχει ακουστεί ακόμη και η διαμόρφωσή του στα 30 ευρώ.

Υποχρεωτική χρήση καρτών

Τους παραπάνω σχεδιασμούς αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του και το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με στο σχετικό δημοσίευμα, το μέτρο της επιβολής μόνιμου capital control αφορά το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα, δηλαδή 2.650.000 άτομα, αλλά και 600.000 δημόσιους υπάλληλους.

Όπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα κληθούν να ξοδεύουν τη μισή τους σύνταξη ή τον μισό μισθό τους υποχρεωτικά με κάρτα και τα υπόλοιπα με μετρητά.

Με πίστωση από σούπερ μάρκετ

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ σήμερα.

Τα χρήματα που απομένουν στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του Δημοσίου ή η σύνταξη από όλα τα Ταμεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.

Μάλιστα ένα από αυτά θα είναι μεγάλα σουπερμάρκετ ή μεγάλες εταιρείες, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, να προσφέρουν μια μορφή πίστωσης για αγορές στους πελάτες τους, η οποία μπορεί να φθάνει κάθε μήνα το 20% ή το 30% του μισθού ή της σύνταξης.

Στα επιπλέον φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες για να χρησιμοποιούν κατά τις συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα είναι η επιστροφή φόρου, η εξασφάλιση του αφορολογήτου των 9.550 ευρώ με αποδείξεις, οι κληρώσεις ακινήτων, οι εκπτώσεις φόρων.