A- A+
Ρύθμιση 100 δόσεων: Εγκύκλιος «πιλότος» για όλους από το ΙΚΑ - Μείωση δόσεων - Αύξηση επιτοκίου
Προ των πυλών βρίσκεται η ανατροπή της ρύθμισης των 100 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ μετά την έκδοση εγκυκλίου.

Πρόκειται για δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και προβλέπει μείωση των δόσεων εξόφλησης και αύξηση του επιτοκίου σε επίπεδα αγοράς.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αποτελεί «πιλότο» για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις των υπόλοιπων φορέων του Δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα βρεθούν οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί αλλά δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν τις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση.

Ως παράδειγμα, ανέφερε περιπτώσεις οφειλετών που ρύθμισαν χρέη ύψους 6.000 ευρώ, ενώ είχαν στην τράπεζα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τι αλλάζει

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής της ρύθμισης χρεών προβλέπει ότι αριθμός δόσεων και επιτόκιο αποπληρωμής θα αλλάξουν μετά από δύο μήνες.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που πέρασαν είναι οι εξής:

1) Αναπροσαρμογή επιτοκίου ρύθμισης

Μετά από δύο μήνες, για ποσά οφειλής πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα προσαρμοστεί για τις υπολειπόμενες ανεξόφλητες δόσεις σε 5,05% ετησίως από 3% σήμερα.

Από 01/11/2015 στις ενεργές ρυθμίσεις του Ν.4305/2014 θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά των δόσεων αναλόγως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000€ δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση στη ρυθμισμένη οφειλή, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή έως 14/10/2015, στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι:

• Το ποσό κύριας οφειλής που υπάγεται στις διατάξεις ρύθμισης του ν.4321/2015 υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματος του.

• Η ακίνητη περιουσία του όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τα 150.000€.

2) Αυταπάγγελτη μείωση αριθμού δόσεων

Παρέχεται στα αρμόδια, για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση, όργανα η δυνατότητα μετά από έλεγχο και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.

Τα αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε μείωση της διάρκειας της ρύθμισης, εάν προκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.