A- A+
Έρχεται ενιαία κλίμακα φορολογίας για όλα τα εισοδήματα - Ποιοι πλήττονται
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Οι βασικότερες αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει αφορούν στη δημιουργία μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις, κινητές αξίες και ακίνητα, αλλά και στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Στόχο αυτών των παρεμβάσεων αποτελεί η καθιέρωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος, μέσω της εξάλειψης των αδικιών της σημερινής κλίμακας.

Αφορολόγητο για λίγους

Ταυτόχρονα, μελετάται η αύξηση του αφορολογήτου από τις 9.000 ευρώ σήμερα έως και τις 12.000 ευρώ, όριο που θα αφορά μόνον όσους έχουν εισόδημα μέχρι αυτά τα επίπεδα.

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με χαμηλό ωστόσο συντελεστή.

Πλήγμα σε κάθε περίπτωση θα δεχθούν όσοι έχουν εισοδήματα από διαφορετικές πηγές, καθώς θα προστίθενται για τον υπολογισμό του φόρου, ανεβάζοντας ενδεχομένως το φορολογούμενο κλίμακα.

Για παράδειγμα, μισθωτοί που έχουν και εισόδημα από ακίνητα, κινδυνεύουν με διπλασιασμό του φόρου που πληρώνουν για αυτά.

Παράδειγμα

Η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσιάζει το ακόλουθο παράδειγμα:

Φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 10.000 ευρώ από μισθώματα πληρώνει φόρο 1.640 και 1.100 ευρώ αντίστοιχα (τα εισοδήματα φορολογούνται με δύο διαφορετικές κλίμακες). Συνολικά, δηλαδή, 2.740 ευρώ.

Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από τις δύο ανωτέρω πηγές υπολογισθούν με μία κλίμακα και συγκεκριμένα με αυτήν που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος θα ανέλθει σε 4.640 ευρώ. Προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις, εξετάζεται η θέσπιση μικρών φορολογικών συντελεστών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα (όπως ισχύει σήμερα), αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές.

Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, πιθανόν η εξίσωση των συντελεστών να γίνει προς τα πάνω, τουλάχιστον για τα εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και από ακίνητα, για τα οποία σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 11% και του 13% αντίστοιχα.