A- A+
Στοιχεία 10ετίας για καταθέσεις μπορεί να αποκτά πλέον το ΥΠΟΙΚ εντός 24ώρου
Στοιχεία για τις κινήσεις καταθετικών λογαριασμών εντός 24ώρου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος στις τράπεζες, μπορούν να αποκτήσουν πλέον οι ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, είναι θέμα χρόνου η πλήρης ολοκλήρωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών.

Το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα μπορεί να λαμβάνει εντός 24 ωρών ηλεκτρονική απάντηση από τις τράπεζες στα αιτήματα που διαβιβάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για καταθετικούς λογαριασμούς που είχαν ή έχουν φορολογούμενοι την τελευταία δεκαετία.

Φόρος ως 20%

Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος συνδέεται με το σχέδιο της κυβέρνησης για φορολόγηση των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις.

Με τη χρήση ενός αλγόριθμου, θα υπολογίζεται η απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και αύξησης των τραπεζικών υπολοίπων.

Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται και εφόσον θέλει να αποφύγει τον έλεγχο θα πληρώνει ένα φόρο 15% - 20% επί της διαφοράς που θα προκύπτει.

Εάν δε θέλει να πληρώσει το φόρο θα υπόκειται σε αναδρομικό έλεγχο.

Η δεύτερη φάση

Εξάλλου, δρομολογείται πλέον και η δεύτερη φάση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών, προκειμένου οι τράπεζες να στέλνουν και αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών.

Σκοπός είναι να διευκολυνθεί η διαβίβαση προς τα τραπεζικά ιδρύματα αιτημάτων παροχής πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων.

Στο σύστημα έχουν ενταχθεί το ΚΕΦΟΜΕΠ το ΚΕΜΕΕΠ καθώς και οι ΔΟΥ που διενεργούν ελέγχους.

Έλεγχος 10ετίας

Στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος προς τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία εντός 24 ωρών αποστέλλουν ηλεκτρονικά απάντηση, για συγκεκριμένο ΑΦΜ που περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών που συμμετέχει ή συμμετείχε κατά την τελευταία 10ετία μαζί με τα τρέχοντα υπόλοιπά τους.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης οι σχετικές πληροφορίες για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών θα περιέρχονται ταχύτερα στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου» αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.