A- A+
Παίρνει πίσω τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων το ΥΠΟΙΚ - Τάζει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Δε θα εφαρμοστεί τελικά η εγκύκλιος που προβλέπει τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αναπληρωτής ΥΠΌΙΚ.

Μετά από συνάντηση που είχε η Νάντια Βαλαβάνη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση

Με αυτή θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο και να μην φορολογούνται γι' αυτά.

Αλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείσα η κυρία Βαλαβάνη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ η κυρία Βαλαβάνη τόνισε ότι θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο που θα προστατεύει την χαμηλή και μεσαία περιουσία.

Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας το οποίο ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει καθώς περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Με βάση το ατομικό αφορολόγητο θα μπορεί κάποιος ή να εξαιρεθεί η πρώτη του κατοικία ή το σύνολο της περιουσίας του.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα αν κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό και το άθροισμα της αντικειμενικής τους αξίας είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο που θα θεσπιστεί, δε θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί τότε θα επιβάλλεται φόρος από την διαφορά.

Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι θα έρθει στα μέσα του χρόνου φορολογικό νομοσχέδιο που θα καθορίζει το νέο αφορολόγητο, τη νέα κλίμακα, τις φοροαπαλλαγές, τους συντελεστές κτλ.