A- A+
ΥΠΟΙΚ: Με ένα «κλικ» θα βλέπουμε περιουσία και καταθέσεις κάθε φορολογούμενου
Την πλήρη εφαρμογή περιουσιολογίου και καταθεσιολογίου με στόχο την online παρακολούθηση των κινητών και ακίνητων αξιών κάθε πολίτη, προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ.

Στόχος της νέας προσπάθειας είναι ανά πάσα στιγμή να μπορούν να γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Εφόσον, περπατήσει αυτό το σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Όλη η περιουσία στην οθόνη

Κατά τη σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2016, θα καθιερωθούν νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των τεχνικών μέσων που παρέχει η τεχνολογία, το τραπεζικό σύστημα, το περιουσιολόγιο και το έντυπο Ε9.

Με το πάτημα ενός κουμπιού οι φοροελεγκτές του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών θα βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, οι οποίοι την ίδια στιγμή μπορεί να δηλώνουν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Εκτός από το περιουσιολόγιο, που αφορά την ακίνητη περιουσία, στόχος είναι η δημιουργία καταθεσιολόγιου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι συναλλαγές σε βάθος 15ετίας.