A- A+
Ποιοι μπορούν να πετύχουν «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου φέτος - Νέος κώδικας
Τη δυνατότητα να πετύχουν «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου που θα προκύψει από τις φετινές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι, βάσει του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η προκαταβολή φόρου μπορεί να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι τόσο για μισθωτούς, όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις, στις εξής περιπτώσεις:

Πρώτον, στους μισθωτούς και συνταξιούχους ή εισοδηματίες από ενοίκια, προκαταβολή φόρου 55% θα επιβάλλεται μόνο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πέρυσι, η προκαταβολή υπολογιζόταν επί του συνολικού εισοδήματος, ανεξαρτήτως πηγής, εάν τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα, επιχειρηματική δραστηριότητα ή μισθώματα ήταν μεγαλύτερα από τα εισοδήματα από μισθό ή σύνταξη.

Δεύτερον, μείωση της προκαταβολής φόρου μπορούν να πετύχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους σε ποσοστού μεγαλύτερο του 25% σε σχέση με πέρυσι.

Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή αίτηση στη ΔΟΥ για την ισόποση μείωση του ύψους της προκαταβολής έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η μείωση της προκαταβολής θα μπορεί να αποφασιστεί για δόσεις φόρου οι οποίες δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες.

Η εφορία έχει υποχρέωση να απαντήσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης. Αν σε αυτό το διάστημα δεν απαντήσει, τότε η απάντηση θεωρείται θετική και ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να καταβάλει μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά το ποσοστό μείωσης του εισοδήματός του.

Τρίτον, μειωμένη προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι έχουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα από τα πραγματικά.

Σε αυτήν την περίπτωση η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς μεταξύ τεκμαρτών εισοδημάτων και πραγματικών εισοδημάτων.