A- A+
Το τέλος του ΕΝΦΙΑ - Αντιαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας - Τα σενάρια
Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στη Βουλή. Πώς θα είναι ο νέος φόρος.

«Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και κάλεσε τους πολίτες «στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014».

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Οι πρώτες προτάσεις για το πώς θα είναι ο νέος φόρος έχουν ξεκινήσει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιωτικών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί τη διατήρηση και διεύρυνση της πλατιάς φορολογικής βάσης επί της οποίας εφαρμόζεται σήμερα ο ΕΝΦΙΑ.

Προτείνει την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή 0,1%, ώστε να μπορούν όλοι να πληρώσουν τον φόρο, αλλά και ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (αντί της σημερινής φορολόγησης της συνολικής ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου).

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τη σύνδεση του φόρου με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή να επιβληθούν και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι άλλωστε που έχει τονιστεί και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προεκλογικά).

Μία ακόμα πρότασή της, την οποία συμμερίζονται στην κυβέρνηση, είναι και η ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον κατά 30%, ώστε να καταστεί η φορολόγηση δικαιότερη.