A- A+
Συνέχεια στις εκροές καταθέσεων αναμένει η Fitch και μετά τις εκλογές - Έφυγε το 2% ως τώρα
Εκροές καταθέσεων τις επόμενες ημέρες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνεται σε νέα του έκθεση, η αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα είναι διαχειρίσιμοι, καθώς πλέον οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση και μπορούν καλύτερα να ανταπεξέλθουν απέναντι στις εκροές καταθέσεων, από ότι μπορούσαν το 2012.

«Φτερά» το 2% των καταθέσεων

Η Fitch εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπερνούν το 2% - μέχρι στιγμής - επί του συνόλου των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Όμως η Fitch σπεύδει να καταστήσει σαφές πως δεν αναμένει τόσο μεγάλες εκροές καταθέσεων, όσες εκείνες που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2012, όταν σημειώθηκαν δύο γύροι εκλογών στην Ελλάδα.

Τότε, το 9,3% επί του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είχε κάνει φτερά.

Αύξηση χρηματοδότησης από ΕΚΤ

Η Fitch χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή αποθέματα ρευστότητας (liquidity buffers), καθώς και πρόσβαση στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να αντέξουν τυχόν στρες που αφορά θέματα ρευστότητας, καθώς το κύμα συγχωνεύσεων που έχει υλοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει μειώσει κατά πολύ τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο αυξήθηκε στα 56 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι αιτήθηκαν προληπτικά τη χρηματοδότησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Όμως, όπως σπεύδει να διαμηνύσει στη συνέχεια της έκθεσής της η Fitch, οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθούν, όσο δεν θα μειώνεται το πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, τότε θα αυξηθεί εκ νέου ο πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα και κατ' επέκταση θα ενισχυθούν τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο η Fitch ξεκαθαρίζει πως το ανωτέρω δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο.

Διαβάστε επίσης

* Καταθέσεις: Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τις 5 τελευταίες εργάσιμες πριν τις εκλογές - Νέες εκροές