A- A+
Καταθέσεις: Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τις 5 τελευταίες εργάσιμες πριν τις εκλογές - Νέες εκροές
Εκροές της τάξης των 2 - 2,5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Έρχεται δύσκολο 5νθήμερο για το ...γκισέ.

Η χειρότερη εβδομάδα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ήταν αυτή που πέρασε για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ημερήσιες εκροές για τις καταθέσεις κινήθηκαν μεταξύ 400 - 700 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα στις συναλλαγές.

Το μικρόβιο της αβεβαιότητας

Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, οι τραπεζικές διοικήσεις δεν αποκλείουν να αυξηθεί ο ρυθμός μείωσης των υπολοίπων στις καταθέσεις.

Για το λόγο αυτό ήδη Alpha Bank και Eurobank κατέθεσαν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την χρηματοδότησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA), σε περίπτωση που χρειαστεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι ΕΤΕ και Πειραιώς δια παν ενδεχόμενο.

Πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία. Αντιθέτως αποτελεί «μαξιλάρι» ασφαλείας σε περίπτωση που εξαντληθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Πού πάνε τα λεφτά

Σε πολλά καταστήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ουρές δεν σχηματίστηκαν μόνο στα γκισέ, αλλά και στα ...γραφεία.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ήταν οι καταθέτες που έσπευσαν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις και να στείλουν τα χρήματά τους εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τρόποι διαφυγής ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, τα ομόλογα χωρών της Βόρειας Ευρώπης και οι λογαριασμοί στο εξωτερικό.

Η ζήτηση για μετρητά

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για χαρτονομίσματα αντιπροσώπευσε περίπου το 20% των διαρροών, ποσοστό που είναι διαχειρίσιμο από το σύστημα.

Η αγωνία για το τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο γκισέ είναι μεγάλη. Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δε θέλουν να επικρατήσει πανικός.

Ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι να μην αυξηθεί υπερβολικά η ζήτηση για μετρητά, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα αναλήψεων και δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του συστήματος σε αυτήν τη συγκυρία...

Διαβάστε επίσης

* Τα 6 μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι καταθέτες που φοβούνται το ατύχημα

* Η χειρότερη εβδομάδα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η τρέχουσα για καταθέσεις