A- A+
Η χειρότερη εβδομάδα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η τρέχουσα για καταθέσεις
Με το ...αριστερό ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς καταγράφηκε μία δυναμική εκροών που σήμανε συναγερμό στις διοικήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή είναι ακόμη διαχειρίσιμη από το σύστημα, ωστόσο εάν συνεχιστούν οι εκροές με το ρυθμό των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών αυτής της εβδομάδας, τότε δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο.

«Μαύρη» Δευτέρα

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Δευτέρα ήταν πολύ κακή για το σύστημα, καθώς εκδηλώθηκε κύμα αναλήψεων με διάφορους τρόπους, με τη μείωση των υπολοίπων να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, αλλά πιο ήπια...

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους των τραπεζιτών για επιδείνωση της κατάστασης από τα μέσα του μήνα, στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, όπως είχε σημειώσει σε σχετικό δημοσίευμα το Moneyonline.gr από τις 6/1/2015.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι μέσα στον Ιανουάριο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί έως σήμερα κατά 4 δισ. ευρώ, ποσό που αν και δεν εμπνέει από μόνο του ανησυχία, κρατάει τις διοικήσεις των τραπεζών σε εγρήγορση για τη συνέχεια.

Οι φόβοι της αγοράς

«Αν συνεχίσουμε μέχρι τις εκλογές με τους ρυθμούς αυτής της εβδομάδας, τότε δεν αποκλείεται το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου η μείωση των καταθέσεων να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ» σημειώνει σχετικά τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα των επιπέδων ρευστότητας του συστήματος.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι από την εκροή που σημειώνεται περίπου το 1/4 αφορά σε αναλήψεις μεητρητών.

Άρα ο κίνδυνος να προκληθεί πανικός από έλλειψη χαρτονομισμάτων περιορίζεται.

Τα υπόλοιπα χρήματα κατευθύνονται σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, προς ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αφορά σε εμβάσματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

* Τα 6 μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι καταθέτες που φοβούνται το ατύχημα