A- A+
Τέλος η συλλογή αποδείξεων από το 2015 - Έρχονται κληρώσεις με δώρο έως 10.000 ευρώ
Στην αλλαγή του συστήματος παροχής κινήτρων για την έκδοση αποδείξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καταργώντας από το 2015 την υποχρεωτική συλλογή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για την οργάνωση του νέου μοντέλου έχει προγραμματιστεί αύριο ευρεία σύσκεψη με στελέχη της ΓΓΔΕ, ενώ σχεδιάζεται η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος συλλογής αποδείξεων από το 2015.

Το νέο σύστημα

Με την έκδοση κάθε απόδειξης, ο καταναλωτής στέλνει στη ΓΓΔΕ τον αριθμό της. Εναλλακτικές αποστολής του αριθμού απόδειξης στη Φορολογική Διοίκηση υπάρχουν αρκετές.

Μέσω SMS, μέσω υπολογιστή, απευθείας σε ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ ή μέσω της κάρτας αποδείξεων η οποία έμεινε στα αζήτητα - αλλά η υποδομή υπάρχει - στο πλαίσιο παλαιότερων πειραματισμών.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποστέλλουν οι καταναλωτές τον αριθμό απόδειξης είναι ένα από τα αδιευκρίνιστα ακόμα πεδία του εγχειρήματος.

Οι κληρώσεις

Στη συνέχεια, σε μηνιαία βάση θα γίνονται κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο πήχης προς το παρόν κρατιέται χαμηλά. «Θα πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική επίπτωση.

Στην αρχή θα είμαστε μετρημένοι με κληρώσεις 100, 200, 500, 1.000, 5.000 και 10.000 ευρώ και όσο αυξάνεται ο κουμπαράς των πρόσθετων εισπράξεων από ΦΠΑ θα αυξάνονται και τα ποσά που θα επιστρέφονται στους φορολογουμένους».

Πηγές της ΓΓΔΕ συμπληρώνουν στο ίδιο μήκος κύματος ότι στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσαν να επιστρέφονται μέσω κληρώσεων στους φορολογουμένους έως και 40% των έξτρα εισπράξεων.

Αν για παράδειγμα το μέτρο οδηγήσει σε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα 40 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αποδίδονται ως μπόνους στους φορολογουμένους.