A- A+
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός 6 μηνών ζητά το ΣτΕ - Προς μείωση (;) ο ΕΝΦΙΑ
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου ζητά από την κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιβάλλοντας εμμέσως τη μείωση του νέου φόρου ακινήτων από το 2015.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται μετά από προσφυγή στελεχών, φίλων και του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στην ανακοίνωσή της, η Δράση σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα δώσει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο σε περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν».

Η επίδραση στον ΕΝΦΙΑ

Επειδή ο νέος φόρος στα ακίνητα που καθιερώθηκε από εφέτος, υπολογίζεται βάση των αντικειμενικών αξιών, εάν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο προσδιορισμού του, αυτομάτως θα μειωθεί.

Σημειώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση, εάν δε θέλει να μειωθεί το βεβαιωμένο ποσό, μπορεί να αλλάξει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, και να προκύπτει ο ίδιος φόρος παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Μία έμμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς έχει υποσχεθεί την περικοπή της επιβάρυνσης από το 2015.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει από τη μία πλευρά να συμφωνήσει η τρόικα και από την άλλη να βγαίνει η δημοσιονομική ...εξίσωση.

Διαφορετικά, θα πρέπει η διαφορά που θα προκύψει να καλυφθεί από αλλού...