A- A+
Ακίνητα: Αποσυνδέεται το τεκμήριο από την αντικειμενική αξία - Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Στην αποσύνδεση της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου από το τεκμήριο απόκτησής τους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο καθεστώς για τις συναλλαγές.

Πρόκειται για μέτρο ανάσα για την κτηματαγορά, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου χωρίς το φόβο να πέσουν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Το σχέδιο νόμου

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία.

Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.

Με την νέα διάταξη η εφορία θα αποδέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Η πραγματική δαπάνη

Στη διάταξη τονίζεται ότι ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών λογίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ακινήτων.

Ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς (δηλωθέν τίμημα, πλέον φόρων και λοιπών εξόδων που επιβαρύνουν τον αγοραστή) εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.

Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά - μεταβίβαση ακινήτων στην περίπτωση που η πραγματική καταβαλλομένη δαπάνη εκ μέρους του αγοραστή υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας.

Φορολόγηση αγροτών

Εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη φορολόγηση αγροτών.

Ειδικότερα, με συντελεστή 13% θα φορολογείται η διαφορά που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.

Με τον προηγούμενο νόμο, το εισόδημα το οποίο δήλωνε ο αγρότης εφόσον ήταν μικρότερο από αυτό που προέκυπτε με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, βάρκες κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θεωρούνταν «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και έπρεπε να φορολογηθεί με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα.

Επίσης σε κάθε περίπτωση που ο αγρότης δήλωνε ότι απέκτησε εισόδημα από τη δραστηριότητά του, αλλά είχε ζημιά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τον φορολογούσαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή προσδιόριζαν το συνολικό εισόδημά του με τεκμαρτό τρόπο και με συντελεστή 26%.

Τέλος, επεκτείνεται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν πρόβλημα αναπηρίας.

Η νέα διάταξη εντάσσει ακόμα και όσους έχουν αναπηρία ίση με 80% (σήμερα απαλλάσσονται τα πρόσωπα που έχουν αναπηρία άνω του 80%).