A- A+
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως 500 ευρώ το Σεπτέμβριο σε 13 περιοχές - Οι δικαιούχοι
Ξεκινά η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» πιλοτικά σε 13 δήμους το φθινόπωρο, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη προς υπογραφή.

Με αυτήν καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος της Κυριακής», το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Καινοτομία

Στην απόφαση καθορίζονται τα ποσά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση».

Η βασική καινοτομία του μέτρου είναι πως η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικά χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αυτό το δίχτυ προστασίας θα καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

Τα κριτήρια

Για την καταβολή της ενίσχυσης συνυπολογίζεται το τυχόν πραγματικό εισόδημα και καταβάλλεται η διαφορά έως και τα 500 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί (βλέπε πίνακα παρακάτω) έχει πραγματικό εισόδημα ετησίως 3.000 ευρώ, θα λαμβάνει επιπρόσθετα 2.400 ευρώ από το κράτος, ώστε το συνολικό μηνιαίο εισόδημά του να φτάσει τα 450 ευρώ.

Το πραγματικό εισόδημα προκύπτει, αφού αφαιρεθούν φόροι, έκτακτη εισφορά, προνοιακά επιδόματα και χωρίς να συνυπολογιστούν τεκμήρια.

Επιπλέον, αφαιρείται το 20% του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες ή "μπλοκάκια", ενώ δεν συνυπολογίζεται η διατροφή για ανήλικο.

Η ακίνητη περιουσία

Πέραν του ετήσιου εισοδήματος το κράτος θα επιλέγει τους δικαιούχους με βάση και την ακίνητη περιουσία τους.

Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο προστατευόμενο και 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο προστατευόμενο.

Τα τεκμήρια από αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις 6.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 2πλάσιο της ενίσχυσης που δικαιούται ο αιτούμενος.

Το ύψος της ενίσχυσης

Τα ποσά που δικαιούνται όσοι πληρούν τα κριτήρια είναι τα εξής: