A- A+
Έτοιμο το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 100 δόσεις
Έτοιμο έχει το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο σε 24 έως 100 δόσεις, με ορίζοντας αποπληρωμής κατά περίπτωση έως το 2023.

Σύμφωνα με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», στο τραπέζι μπαίνει το ισχυρό κίνητρο έκπτωσης φόρου σε περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής των οφειλών.

Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ωστόσο απάντηση δεν ελήφθη.

Παζάρι με τρόικα

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η τρόικα έχει απορρίψει κι άλλες φορές στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις με το σκεπτικό ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο θέμα, οι οφειλέτες αποκτούν προσδοκία ότι θα προκύψει μια καλύτερη ρύθμιση, οπότε οι φόροι μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, οπότε μιλάμε για πραγματική αδυναμία εξόφλησης χρεών.

Οι αποφάσεις, παρ' ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να είχαν κλειδώσει χθες, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά εύκολη.

Ειδική μεταχείριση

Η βασική καινοτομία του κεντρικού σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση είναι ειδική μεταχείριση όσων φορολογουμένων μέχρι το 2010 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έγιναν κακοπληρωτές όχι από επιλογή αλλά κατ' ανάγκην εξαιτίας της κρίσης.

«Τα 24 τρίμηνα της ύφεσης έχουν διαλύσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους» αναγνωρίζει στέλεχος που συμμετέχει από κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρόικα παρακολουθεί αριθμούς. Και στα νούμερα διαπιστώνει ότι είμαστε «on target», στον στόχο δηλαδή.

Σχέδιο 6 σημείων

Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1 Κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το πορτοφόλι του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2 Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις, με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.

3 Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα 50 ευρώ.

4 Κεφαλαιοποίηση οφειλών ώς το φετινό καλοκαίρι. Ολες οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν βερεσέ κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5 Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,70% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6 Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.