A- A+
Η εφορία του μέλλοντος: Φόρος με το …μήνα και πλήρως προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Την «εφορία του μέλλοντος» περιγράφει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, περιγράφοντας το σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτοματοποίησης όλων των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Εφορία του μέλλοντος θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στην εξυπηρέτηση - όλα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως - και περισσότερο στον έλεγχο.

«Στόχος μας είναι να μη χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να πάει στην Εφορία, αλλά μόνο αν η Εφορία τον ζητήσει» τόνισε ο ίδιος.

Οι ...νέες δηλώσεις

Όπως είπε, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τεθεί δύο στρατηγικοί στόχοι, τουλάχιστον για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων:

1) Να έχουμε ιδανικά πλήρη προσυμπλήρωση των δηλώσεων

2) Να μη γίνεται καν πληρωμή μετά την υποβολή της δήλωσης

Φόρος με το μήνα

Σύμφωνα με το κ. Θεοχάρη, στόχος είναι η προσυμπλήρωση της δήλωσης να είναι σωστή, να μη χρειάζεται να γίνει καμία διόρθωση και ο φόρος ο οποίος έχει παρακρατηθεί να είναι αυτός που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία επιπλέον πληρωμή.

«Η υποβολή της δήλωσης να είναι τυπική διαδικασία» τόνισε σχετικά. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει εισαχθεί στη φορολογική Διοίκηση από τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και από κάποιες αγγλοσαξονικές (π.χ., Βρετανία και Ιρλανδία).

Στα εισοδήματα γίνεται ατομική παρακράτηση και όχι γενικευμένη. Ο εργοδότης, κατόπιν οδηγιών της φορολογικής Διοίκησης, ενημερώνεται για τη συνολική παρακράτηση φόρου που πρέπει να κάνει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το ύψος των εισοδημάτων ή την προέλευσή τους.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σε μισθωτό με εισόδημα από ενοίκια στο οποίο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος 2.000 ευρώ, κάθε μήνα, ο εργοδότης θα παρακρατά και θα αποδίδει στο Δημόσιο, εκτός από τον φόρο που αντιστοιχεί στις μισθωτές υπηρεσίες, και το ένα δωδέκατο των 2.000 ευρώ.

Αν στα ετήσια εισοδήματα αντιστοιχεί φόρος 1.200 ευρώ, θα παρακρατά 100 ευρώ το μήνα και όταν υποβληθεί η δήλωση δεν θα υπάρχει υποχρέωση για πληρωμή φόρου.

Επιπλέον, το ίδιο θα κάνει και για άλλες πηγές εισοδημάτων, χωρίς να ξέρει στοιχεία των λοιπών εισοδημάτων. «Ήδη τα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, υπογραμμίζοντας πως επομένως, έχουμε τα στοιχεία για τα ενοίκια» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Αλλαγές στη μέση της χρονιάς

Το ίδιο ισχύει και για τους τόκους καταθέσεων. Επιπλέον, υπάρχουν οι περυσινές φορολογικές δηλώσεις. Αν κάτι αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους, ο φορολογούμενος θα ενημερώνει την Εφορία και θα τροποποιείται η παρακράτηση.

Το σκεπτικό είναι ο φόρος να εισπράττεται όσο πιο κοντά χρονικά στην είσπραξη των εισοδημάτων που αφορά ώστε να πληρώνεται πιο εύκολα και να μην αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα.

«Σιγά σιγά θα πρέπει να πάμε προς τα εκεί. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αύριο» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.