A- A+
Αμετάβλητα στο 0,25% άφησε τα επιτόκια του ευρώ η ΕΚΤ - Οι επιπτώσεις για Ελλάδα
Αμετάβλητο για τρίτο συνεχή μήνα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Πώς επηρεάζονται τα επιτόκια των τραπεζών στην Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για δύο προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

  • Την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές
  • Τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στη ζώνη το ευρώ

Τα επιτόκια στην Ελλάδα

Η διατήρηση του ευρω-επιτοκίου στο 0,25% δεν αναμένεται να επηρεάσει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων στην Ελλάδα. Σε σχέση με τα υφιστάμενα δάνεια, οι μηνιαίες δόσεις τους θα εξαρτηθούν από τις διακυμάνσεις που θα έχει το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τους επόμενους μήνες, μέσω του οποίου προεξοφλούνται οι κινήσεις της ΕΚΤ.

Στα νέα δάνεια, η διατήρηση των ευρω-επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα επιτρέπει την όσο το δυνατόν χαμηλότερη επιβάρυνση για τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Στον αντίποδα, στις καταθέσεις έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο κύκλος περικοπών στις αποδόσεις των προϊόντων πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί), που ξεκίνησε με την απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,25% τον περασμένο Νοέμβριο.

Στον αντίποδα, οι προθεσμιακές καταθέσεις ακολουθούν τη δική τους αυτόνομη πορεία. Το τελευταίο τετράμηνο εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης μετά την έντονα πτωτική τους πορεία, σε ποσοστό 40% μέσα στο 2013.