A- A+
Επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΤτΕ το «φρένο» στην πτώση των επιτοκίων προθεσμίας
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν το Δεκέμβριο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αιτίες της στασιμότητας.

Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα στατιτικά, τον περασμένο Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος ιαμορφώθηκε σε 2,82%, οριακά χαμηλότερα από το 2,83% του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία τάση που έχει ήδη επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο δίμηνο από το Moneyonline.gr, κι η οποία συνδέεται από τη μία πλευρά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τον κλάδο, όπως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Blackrock, και από την άλλη με την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ρευστό πολιτικό τοπίο.

Ρεκόρ πτώσης

Κατά τη διάρκεια του 2013, η μέση απόδοση των λογαριασμών προθεσμίας υποχώρησε κατά 40%, διαμορφούμενο σε επίπεδα που βρισκόταν πριν την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, την άνοιξη του 2010.

Η πτώση των επιτοκίων είναι ακόμη μεγαλύτερη στο σύνολο των καταθέσεων, νέων και παλαιών, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται το Δεκέμβριο σε 3,23%, χαμηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης σε σχέση με το Νοέμβριο.

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, σε σύγκριση με τις νέες προθεσμιακές, αποδίδεται στο γεγονός ότι σταδιακά λήγουν υψηλότοκες καταθέσεις που συνάφθηκαν κυρίως το 2012.

Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονείται ότι μόλις πριν από περίπου 14 μήνες το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές διαμορφωνόταν στο 4,70%.