A- A+
Νέου τύπου τεκμήρια για ελ. επαγγελματίες - Τι θα ελέγχεται και πώς θα υπολογίζεται ο φόρος
Στην ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων» για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων, προχωρά το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στον Τύπο της Κυριακής, με τις νέες τεχνικές οι ελεγκτές της εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτές θα συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έξοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.

Συντελεστής 33%

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα το οποίο θα έχει προσδιοριστεί με έμμεση τεχνική ελέγχου είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει προσκομίζοντας δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι η διαφορά αυτή καλύφθηκε με έσοδα ή εισοδήματα αποκτηθέντα νομίμως.

Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τι νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το ποσό της διαφοράς αυτής θα λαμβάνεται υπόψη ως αποκρυβέν (μη δηλωθέν) εισόδημα και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%.

Πέραν της εφαρμογής των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου», ο γενικός γραμματέας Εσόδων αποκαλύπτει ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2014 μέσω του διαδικτύου (για τα εισοδήματα του 2013), οι κωδικοί που αφορούν στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, στους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, στους τόκους καταθέσεων, στις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και στους φόρους που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές αυτές θα είναι προσυμπληρωμένοι.

Ταυτόχρονα, η νέα εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, με βάση τα δεδομένα που έχουν ήδη καταχωριστεί για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, από τα προηγούμενα έτη, καθώς επίσης και με βάση τυχόν νέα δεδομένα που θα χρειαστεί να εισαγάγουν οι φορολογούμενοι.