A- A+
Κατάσχεση του συνόλου του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για χρέη προς το δημόσιο
Τη δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, παρέχει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Τα μέτρα για το κυνήγι των φοροφυγάδων γίνονται πολύ σκληρά, αποκλείοντας ουσιαστικά τους οφειλέτες από το τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές θυρίδες δε θα είναι πλέον ασφαλείς, καθώς οι οικονομικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να δεσμεύουν το σύνολο του περιεχομένου τους.

Προληπτικές κατασχέσεις

Επιπλέον, εφόσον ο έφορος κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορούν να επιβάλουν, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του, είτε στα χέρια τρίτου.

Επίσης προβλέπεται ότι η συντηρητική κατάσχεση, θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

Εξάλλου, η εφορία θα προχωρεί σε παρακράτηση ολόκληρου του ποσού ακόμα και για ρυθμιζόμενες οφειλές από τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης από εφάπαξ, πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές και άλλα έκτακτα έσοδα.

Έλεγχοι σε …σπίτια

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για επιτόπιους ελέγχους από την Εφορία με τη συνδρομή της Αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Η δυνατότητα αυτή πάντως, σύμφωνα με αλλαγή στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, θα δίνεται μόνο μετά από άδεια Εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο φορολογούμενος υποχρεούται εντός 10 ημερών να ενημερώσει το μητρώο της Εφορίας για κάθε μεταβολή στην έδρα, την επωνυμία τη δραστηριότητα και τη διεύθυνσή του.

Τέλος, γίνεται πιο αυστηρό το ποινολόγιο για φοροδιαφυγή και εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων, καθώς προβλέπεται πέναλτι 10% έως 30% για καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες.