A- A+
ΙΟΒΕ: Τα οφέλη από την εφαρμογή ενιαίου φόρου (flat tax) στο 20% στην Ελλάδα
Εκδήλωση με θέμα «Φορολογική μεταρρύθμιση: Αξιολογώντας την πρόκληση του flat tax» διοργάνωσαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ αναλύει τις παθογένειες του ελληνικού φορολογικού συστήματος μέχρι τώρα, τις οποίες εντοπίζει στην πολυδιάσπαση του συστήματος και τον διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ομοειδών εισοδημάτων, την αδιαφάνεια, την πολυπλοκότητα, αλλά κυρίως την αδυναμία συλλογής εσόδων, παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Στην ανάλυση του συστήματος της γραμμικής φορολόγησης (flat tax), που παρατίθεται στη μελέτη, φαίνεται ότι αυτού του είδους τα συστήματα αντιμετωπίζουν πολιτικά προβλήματα, τόσο λόγω της μη εξοικείωσης των Δυτικοευρωπαϊκών δημοσιονομικών συστημάτων με αυτά, όσο και με το φόβο ότι δεν επαρκούν για να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος του λεγόμενου Ευρωπαϊκού μοντέλου.

Πώς λειτουργεί

Παρ’ όλα αυτά η μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς προτείνει ένα σύστημα, το οποίο αφ’ ενός μπορεί να είναι η φυσική απόληξη του νέου φορολογικού συστήματος που θα αρχίσει να ισχύει το 2014, αφ’ ετέρου θα είναι πολύ πιο απλό και διαφανές, με χαμηλότερους συντελεστές, οι οποίοι σε μία εσωτερική συνέπεια.

Το σύστημα, το οποίο ενδεικτικά παρατίθεται προβλέπει έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, είναι απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις.

Συμψηφισμός ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ από την εκδήλωση βγήκαν και ειδήσεις. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου προανήγγειλε ότι από το 2014 θα είναι δυνατός ο συμψηφισμός ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις των φορολογούμενων από τον δημόσιο τομέα εντός του 2014.

Έτσι, εάν σε μία επιχείρηση οφείλονται 10.000 ευρώ από το δημόσιο, το ποσό αυτό θα αφαιρείται από τον ΦΠΑ που οφείλει η ίδια επιχείρηση στο κράτος.

Όπως είπε ο ίδιος, στόχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωσης της φορολογικής δικαιοσύνης, ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα και η εφαρμογή φόρου υπεραξίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων.