A- A+
Έβαλαν «χέρι» σε 50.000 λογαριασμούς το 2013 για χρέη προς το δημόσιο - Ποιοι απειλούνται
«Χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από όπου κατασχέθηκαν μισθοί συντάξεις, ενοίκια και εισπράξεις επιχειρήσεων, έβαλε το 2013 το υπουργείο Οικονομικών για την έξόφληση οφειλών από φορολογουμένους.

Ο λόγος γίνεται για 81.583 περιπτώσεις που αφορούν τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, αριθμός αυξημένος κατά 68% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν οι κατασχέσεις είχαν φτάσει τις 48.589.

Από το σύνολο των κατασχέσεων την υπό εξέταση περίοδο, οι περισσότερες, 50.000 τον αριθμό, έγιναν μέσω αφαίρεσης χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η διαδικασία κατάσχεσης

Όταν υπάρχει μία ληξιπρόθεσμη οφειλή αποστέλλεται στο φορολογούμενο e-mail και επιστολή μέσω απλού ταχυδρομείου, προς ενημέρωσή του για επικε΄πιμενη κατάσχεση εάν δεν τακτοποιηθεί το χρέος.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, δηλαδή εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, ενεργοποιείται ο νόμος περί κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβιβάζεται εντολή στην τράπεζα με δικαστικό επιμελητή, ώστε να ανοιχθεί ο λογαριασμός και να αποδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών το ύψος της οφειλής.

Για την κατάσχεση πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προστατευτικές διατάξεις αναφορικά με το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, μέσω του οποίου προστατεύονται τα πρώτα 1.000 ευρώ.

Από το υπερβάλλον ποσό, μπορεί να κατασχεθεί το 25%. Σημειώνεται ότι για να ισχύει η προστασία θα πρέπει ο πελάτης να έχει δηλώσει στην τράπεζα πως πρόκειται για το βασικό λογαριασμό είσπραξης του μισθού ή της σύνταξής του.