A- A+
Παραμένουν off-line οι ταμειακές - Ανεξήγητη στάση του ΥΠΟΙΚ - Διευκολύνει τη φοροδιαφυγή
Στα χαρτιά μένει για μία ακόμη φορά το φιλόδοξο σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών όλων των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, λόγω ισχυρών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μέσω αυτού του συστήματος το υπουργείο Οικονομικών θα είχε τη δυνατότητα να βλέπει σε πραγματικό χρόνο κάθε συναλλαγή, να γνωρίζει άμεσα τα έσοδα από ΦΠΑ που αναλογούν στο Δημόσιο και να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά και την κλοπή ΦΠΑ.

Όπως αναφέρει η απογευματινή εφημερίδα, το εγχείρημα έχει απασχολήσει πολλές φορές την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν από ηγετικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο τα τελευταία χρόνια οι οποίοι θεωρούσαν ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα ήταν η συνταγή που θα έδινε ένα αποτελεσματικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα συστάθηκε και ειδική επιτροπή για τη μελέτη του θέματος, αλλά όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» για μία ακόμα φορά το τεχνολογικό αυτό εγχείρημα που είναι απολύτως εφικτό, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. «Ισως γιατί θίγονται συμφέροντα...» τονίζει η εφημερίδα

Το κίνητρο στις αποδείξεις

Με αφορμή τις αλλαγές τις οποίες προωθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και εν τέλει τον καλύτερο έλεγχο των φορολογουμένων, ανακοινώθηκε ότι «στη λιανική πώληση διατηρείται το σημερινό σύστημα ρυθμίσεων (φορολογικές ταμειακές μηχανές ή σήμανση εκδιδομένων αποδείξεων) για να γίνει δυνατή η ασφαλής μετάβαση σε ένα νέο, πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «κατά τα λοιπά, το καθεστώς έκδοσης αποδείξεων μένει κατά βάση ως έχει. Οι ρυθμίσεις εκείνες που καθίστανται απαραίτητες για τη μετάβαση θα προκύψουν μέσα από μελέτη της διεθνούς πρακτικής και με δεδομένη την ελληνική εμπειρία σε επόμενο στάδιο».

Με εξαίρεση το θέμα των αποδείξεων, όπου για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει την έκπληξη, οι υπόλοιπες προωθούμενες ρυθμίσεις επιχειρούν να βάλουν τέλος στην αναχρονιστική διαδικασία διάτρησης και σήμανσης σχεδόν του συνόλου των βιβλίων και στοιχείων διακίνησης ή πώλησης αγαθών καθώς και στις δαιδαλώδεις διαδικασίες τεκμηρίωσης των συναλλαγών για την περίπτωση ελέγχου.