A- A+
Alpha Bank: Γιατί η νέα ανατροπή του ΕΝΦΑ με διατήρηση του ΦΑΠ απειλεί την ανάπτυξη του 2014
Σε ανατροπή της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας και σε αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, θα οδηγήσει σύμφωνα με την Alpha Bank, η τελευταία πρόταση για το νέο φόρο στα ακίνητα.

Η τράπεζα σε ανάλυσή της κάνει λόγω για διαστρέβλωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), προς την κατεύθυνση της νέας υπέρμετρης επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με σχετικά μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά έντονων πιέσεων που ασκούνται από διάφορες ισχυρές ομάδες συμφερόντων για την εκ νέου ουσιαστική εκ βάθρων ανατροπή της δομής και της δικαιολογητικής βάσης του ΕΝΦΑ.

«Όταν η λογική είναι εισπρακτικού, και όχι ανταποδοτικού χαρακτήρα, ο φόρος ακινήτων μετατρέπεται σε φόρο περιουσίας» σημειώνει η Alpha Bank.

Δήμευση περιουσιών

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο φόρος αποκτά δημευτικό χαρακτήρα εφόσον ο στόχος είναι να επιμερισθεί το βάρος με αυθαίρετο τρόπο, όπου οι κατά συνθήκην «πλούσιοι» επιβαρύνονται υπερμέτρως προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού και κατόχων ακινήτων πάσης φύσεως.

«Στη ίδια αυτή λογική εντάσσεται και η επιχειρούμενη εξαίρεση των οικοπέδων, αγροτεμαχίων, κτλ από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, διότι η επιβάρυνση που αντιστοιχεί θα εξευρεθεί από τα συνήθη υποζύγια» αναφέρει η Alpha Bank.

Και σημειώνει πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να φτιάξεις ένα φορολογικό σύστημα χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. «Ένας φόρος στα ακίνητα που λειτουργεί ως φόρος περιουσίας ανοίγει και την όρεξη επιβολής φόρων στην κατοχή άλλων περιουσιακών στοιχείων» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Θα χαλάσει το κλίμα

«Μια τέτοια λογική είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αντιστραφεί το καλό επενδυτικό κλίμα και να μεταναστεύσουν άνθρωποι και περιουσίες στο εξωτερικό. Μπορεί να δημεύσεις άπαξ την περιουσία κάποιου ανθρώπου αλλά δεν μπορείς να την δημιουργήσεις ξανά κατά βούληση» σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Στην ίδια ανάλυση τονίζουν πως πολλοί φαίνεται να επιδιώκουν την ουσιαστική επιστροφή σε πρακτικές φορολογίας που ισοδυναμούν με ουσιαστική φαλκίδευση της ακίνητης περιουσίας.

«Συνολικά, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η απολύτως αναγκαία ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 στηρίζεται και στην εφαρμογή του ΕΝΦΑ» τονίζει η Alpha Bank.

Όπως εξηγεί, αυτός είναι ο μόνος φόρος ο οποίος, σε συνδυασμό με την δραστική προσαρμογή του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα, με ταυτόχρονη είσπραξη και των αναγκαίων εσόδων (άνω των € 2,9 δις) από το κράτος.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι τυχόν διαστρέβλωση του ΕΝΦΑ, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε ανατροπή της ανάκαμψης της οικονομίας, ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις για τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων και, γενικότερα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους ως σύνολο.