A- A+
Φορολογικό Τειρεσία δημιουργεί το ΥΠΟΙΚ - Πώς θα αποκλείει από την αγορά όσους δεν καταβάλουν ΦΠΑ
Με αποκλεισμό από την αγορά απειλούνται όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν ανταπροκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σχετικά με την καταβολή ΦΠΑ. Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο Taxheaven, οι επιχειρήσεις που δεν θα αποδίδουν το ΦΠΑ για δυο συνεχόμενα τρίμηνα θα μπαίνουν αυτομάτως σε «μαύρη λίστα».

Με τον τρόπο αυτό η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ως δαπάνες τα τιμολόγια που εκδίδουν στους πελάτες τους, δημιουργώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο προμήθειας προϊόντων ή υπηρεσιών από αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο αποκλεισμός

Η ηλεκτρονική «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ της επιχείρησης θα γίνεται ότι δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους.

Για παράδειγμα, έστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και το ΑΦΜ της εταιρείας «Β».

Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» της Γ.Γ.Π.Σ. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το υπουργείο θα αποδεχτεί τις συναλλαγές.

Όμως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την Γ.Γ.Δ.Ε. ότι το ΑΦΜ της εταιρείας «Β» είναι στην «blacklist» οπότε θα είναι ενήμερη.

Μάλιστα θα γίνει προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων (μέσω της σύνδεσης με την Γ.Γ.Δ.Ε.), αν το συγκεκριμένο ΑΦΜ είναι στην «blacklist».

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει κάθε μήνα από τον ερχόμενο Ιανουάριο να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα στοιχεία των πελατών και προμηθευτών τους, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος του έτους πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

Παράλληλα, σύντομα ολοκληρώνεται η εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων προκειμένου να κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες.

Τέλος, το περιουσιολόγιο των φορολογούμενων θα οικοδομηθεί στοιχεία που υπάρχουν ήδη καταγεγγραμένα σε βάσεις δεδομένων (π.χ. ΙΧ. σκάφη αναψυχής, δαπάνες καρτών, δίδακτρα κλπ).

Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων θα υπάρχει πλέον η βάση δεδομένων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.