A- A+
Ο απολογισμός της πρώτης Κυριακής με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά - Ποιες περιοχές δούλεψαν
Τα καταστήματα στα κέτρα των πόλεων και συγκεκριμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, βοήθησε η εφαρμογή του νόμου που επέτρεψε τη λειτουργία της αγοράς παντού.

«Η αγορά του λιανεμπορίου, εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, δοκιμάζει την τύχη της και δοκιμάζεται σε μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης, διαχωρίζοντας όμως τις ενδιάμεσες εκπτώσεις από το κυριακάτικο άνοιγμα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης

«Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ» είπε, «δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών. Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσα να χαρακτηρίσω μόνο το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».

Ποιοι «δούλεψαν»

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε τα εξής: «Από τη πληροφόρηση που έχω για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας».

Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά αντιμετώπισε δύο προβλήματα:

- Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση τελική αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για "μία τιμή- χαμηλή τιμή".

- Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα διενεργούνται εκπτώσεις "δύο ταχυτήτων" με ένα μικρό και ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες χειμερινές και παλιές φθινοπωρινές παραλαβές εμπορευμάτων αντίστοιχα.