A- A+
Ετοιμάζονται έλεγχοι εξπρές σε υποθέσεις που υπάρχει κίνδυνος παραγραφής - Ποιους αφορά
Οδηγίες στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ για ελέγχους εξπρές φορολογουμένων που εμπλέκονται σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, απέστειλε ο γγ Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις με βάση τη σοβαρότητά τους και το χρόνο που απομένει μέχρι την παραγραφή τους.

Η γγ Δημοσίων Εσόδων θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, βάση των οποίων θα γίνει η επιλογή και η κατάταξη των υποθέσεων που θα ελέγχονται.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι σε κάθε ελεγκτή να αντιστοιχούν επί μονίμου βάσεως πέντε υποθέσεις, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Πώς θα γίνεται η επιλογή

Συγκεκριμένα, έχει διενεργηθεί ανάλυση κινδύνου επί όλων των υποθέσεων της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας και έχει δημιουργηθεί μία ενιαία λίστα με σειρά κατάταξης ανάλογα με τη μοριοδότηση της κάθε υπόθεσης.

Από αυτή τη λίστα αποστέλλονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες τόσες υποθέσεις, ώστε να αντιστοιχούν 5 υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή.

Στην κάθε υπόθεση αναγράφεται και η παραγραφόμενη χρήση που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια και η οποία θα ελεγχθεί.

Όταν η συγκεκριμένη χρήση είναι περαιωμένη/ελεγμένη αλλά η υπόθεση έχει άλλες ανέλεγκτες παραγραφόμενες χρήσεις, τότε θα εκδίδεται εντολή ελέγχου για τη χρήση που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια.

Αν διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι περαιωμένη/ελεγμένη για όλες τις παραγραφόμενες χρήσεις τότε η υπόθεση θα επιστρέφεται, με ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού/Τμήμα Α.

Παράλληλα, θα σημειώνεται και ο τρόπος έλεγχου/περαίωσής της σύμφωνα με συγκεκριμένο υπόδειγμα και θα προωθείται άλλη υπόθεση (η αμέσως επόμενη στην κατάταξη σύμφωνα με τη σειρά μοριοδότησης).