A- A+
Απεστάλη και η τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών - Σε δύο δόσεις ο φόρος - Οι προσφορές των καρτών
Tη 14η εκκαθάριση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ολοκληρώνοντας τη βεβαίωση των φόρων στο σύνολο των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την 14η αποστολή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων, καθώς και όσων χρεωστικών έχουν κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών και δεν έχουν ακόμη προσέλθει ή επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ.

Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, υπερβαίνει τον αντίστοιχο περσινό κατά περίπου 150 χιλιάδες, ενώ η υπέρβαση από το 2011 είναι περίπου 950 χιλιάδες δηλώσεις.

Εξόφληση σε δύο δόσεις

Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις της 14ης αποστολής εξοφλούνται σε δύο δόσεις, η πρώτη λήγουσα την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη την 31η Δεκεμβρίου.

Με την εκκαθάριση αυτή, για πρώτη φορά, υλοποιείται η δέσμευση της ΓΓΔΕ να μην αποσταλεί εμπρόθεσμη ηλεκτρονική χρεωστική δήλωση που δεν θα έχει τουλάχιστον δύο δόσεις.

Πάντως, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το σύνολο του φόρου ή κάθε μία εκ των δόσεων σε άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών, εφόσον έχουν επαρκή όρια.

Από το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου με δύο τρόπους:

1) Εφάπαξ, με έκπτωση 1,50%

2) Σε έως και 2 διμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση και θα βεβαιωθεί ο φόρος

Οι προσφορές των καρτών

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να πληρώσουν την εφορία.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή εάν επιλεγεί η εξόφληση του συνόλου του φόρου με την κάρτα, οι πολίτες διασφαλίζουν την έκπτωση του 1,50% και εξοφλούν το φόρο τους σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την προσφορά της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Για παράδειγμα, εάν ο φόρος ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στις 3.940 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας, ως εξής:

  • Σε 6 άτοκες δόσεις των 656,67 ευρώ
  • Σε 9 άτοκες δόσεις των 437,78 ευρώ
  • Σε 12 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ

Δόσεις στις δόσεις

Εναλλακτικά, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να πληρώσουν με δόσεις κάθε μία εκ των διμηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στο δημόσιο.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει η έκπτωση του 1,50%, ωστόσο επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου χωρίς επιπρόσθετο κόστος, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δόσεων στους περισσότερους μήνες, κατά την περίοδο της εξόφλησης.

Για παράδειγμα, για 1.000 ευρώ φόρου η εξόφληση με πληρωμή κάθε μίας εκ των δύο διμηνιαίων δόσεων σε άτοκες δόσεις γίνεται ως εξής:

Σημείωση: Η εξόφληση στην κάρτα ξεκινά το Νοέμβριο, δεδομένου ότι εάν η αποπληρωμή γίνει τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Οκτωβρίου, η πρώτη δόση θα εμφανιστεί στο λογαριασμό του επόμενου μήνα.