A- A+
Τέλος οι πληρωμές με μετρητά στις ΔΟΥ - Call center στη μάχη της συλλογής φόρων
Τέλος εποχής για τις πληρωμές με μετρητά στις εφορίες, μετά την κατάργησή τους από το υπουργείο Οικονομικών ανεξαρτήτως ποσού, μικρού ή μεγάλου. Εξόφληση μόνο μέσω τραπέζης και ταχυδρομείων.

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο, οι πληρωμές στις εφορίες θα γίνεται από εδώ και στο εξής αποκλειστικά με επιταγές ή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ η χρήση των μετρητών περιορίζεται μόνο για πληρωμές στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Έτσι, με βάση τις νέες οδηγίες που έλαβαν οι εφορίες, η είσπραξη εσόδων με την έκδοση διπλοτύπου παραστατικού είσπραξης τύπου Α’, θα διενεργείται μόνο για τα έσοδα των οποίων η είσπραξη δεν μπορεί να διενεργηθεί σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Η προαναφερθείσα επομένως είσπραξη θα διενεργείται αποκλειστικά με επιταγές ή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ οι επιταγές θα οπισθογραφούνται από υπάλληλο του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, στον οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα αυτό με ημερήσια διαταγή του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Ενεργοποιούνται call center

Εν τω μεταξύ στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών θα τεθούν τηλεφωνικά κέντρα, τα οποία θα επικοινωνούν με τους ασυνεπείς φορολογούμενους.

Τα call center θα λειτουργούν στα πρότυπα των εισπρακτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι τράπεζες και θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους στο κράτος.

Η ειδοποίηση θα μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, με e-mail ή με σύντομο γραπτό μήνυμα (sms).

Αναλυτικότερα, ο φορολογούμενος θα ειδοποιείται όταν:

- Δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση,
- Δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση απόδοσης ΦΠΑ,
- Δεν πληρώνει κάποιον φόρο (εισοδήματος, ακινήτων, κ.ά.),
- Δεν πληρώνει κάποια δόση ρυθμισμένου χρέους.