A- A+
Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% έως και το τέλος του 2013 ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι αν έχει επιτυχία το μέτρο.

Μέσω μαγνητοσκοπημένης τηλεοπτικής του δήλωσης ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από τους ίδιους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι θα πρέπει «όλοι να κόβουν αποδείξεις».

«Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί τότε ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι στο 23%» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν το πείραμα πετύχει θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις στους φόρους».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και στους μισθούς των στρατιωτικών, καθώς και ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ εστίασης αφορά όλο τον κλάδο της εστίασης και όχι μόνο ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά και κάθε είδους σερβιριζόμενο και πωλούμενο προϊόν από κυλικεία, σαντουιτσάδικα, φούρνους, υπηρεσίες παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον (delivery).

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% θα γίνει πιλοτικά για ένα διάστημα που δε θα ξεπερνά τους 6 μήνες, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου, ώστε να επιδράσει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στην τουριστική περίοδο.

Η διατήρηση του ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα μετά το πέρα του 6μήνου θα εξαρτηθεί από τα εξής:

- Το κατά πόσο μειώθηκαν οι τιμές στην εστίαση

- Το αν οι επιχειρήσεις «κόβουν» αποδείξεις

Η ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.