XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Alpha Bonus: Διπλή επιβράβευση στα ΑΒ την Τετάρτη
MyAXA Doctor: Το app που σας συνδέει με το γιατρό σας
Aegean Airlines: 9 πόλεις στο εξωτερικό με έκπτωση 20%
HSBC: Αμοιβαία κεφάλαια εισοδήματος για μέρισμα ανά μήνα
Eurobank: Online ασφάλιση ΙΧ μέσω Eurolife
Online σούπερ μάρκετ με έκπτωση 13% με όλες τις κάρτες
Diners: Δώρο 2.000 Bonus πόντοι στα Hondos Center
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Φορολογικά Νέα
Alpha Bank: Γιατί συμφέρει να είσαι φοροφυγάς στην Ελλάδα - Τα κίνητρα
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2013 10:54

Τα οφέλη από τη φοροδιαφυγή είναι συγκρητικά μεγαλύτερα από το όποιο κόστος μπορεί να υποστεί κάποιος που φοροδιαφεύγει. Πώς αναλύει η Alpha Bank το συμπέρασμα μελέτης του ΔΝΤ.

Σε ανάλυση της Alpha Bank αναφέρεται πως το το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 27% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20,2%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η διαφορά αυτή οφείλεται στο υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων (35% του εργατικού δυναμικού, έναντι 14% κατά μέσο όρο στις ευρωπαϊκές χώρες), στην  υψηλή ανεργία και στην χαμηλή φορολογική συνείδηση.

Αδήλωτοι εργαζόμενοι

Όπως τονίζει η Alpha Bank, ένα μεγάλο ποσοστό εισοδήματος δεν δηλώνεται καν στην εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, 1 στους 3 εργαζόμενους δεν είναι καταγεγραμμένος.

Επιπλέον, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πολύ κοντά στο κατώτατο εισόδημα και αρκετά χαμηλότερα από το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν τα ανωτέρω στοιχεία παραβατικότητας είναι κυρίως ο κλάδος του τουρισμού, της γεωργίας, των κατασκευών και του εμπορίου.

Τα κίνητρα για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με μελέτη των Artavanis, N., A. Morse and M. Tsoutsoura (2012), που αναφέρεται στη Μελέτη του ΔΝΤ, το πραγματικό εισόδημα των γιατρών, μηχανικών και ιδιωτικών καθηγητών (φροντιστών) στην Ελλάδα μπορεί να είναι και μέχρι 2,5 φορές παραπάνω από το δηλωθέν.

Στην Ελλάδα το υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής εξηγείται από το γεγονός ότι τα οφέλη από την φοροδιαφυγή είναι συγκριτικά μεγαλύτερα από το όποιο το κόστος μπορεί να υποστεί κάποιος που φοροδιαφύγει, για τους ακόλουθους λόγους:

α) Η υψηλή φορολόγηση δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή, καθώς οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα η φορολόγηση του μισθωτού (η διαφορά μεταξύ μικτού και καθαρού μισθού) φθάνει μέχρι 43%, σε σύγκριση με μόλις 26% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ και ο ΦΠΑ (23%) κατατάσσει την χώρα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με το υψηλότερο ΦΠΑ (η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία για παράδειγμα έχουν υψηλότερο ποσοστό ΦΠΑ). 

β) Η μικρή πιθανότητα εντοπισμού αυτών που φοροδιαφεύγουν, λόγω προβλημάτων στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες, εκτός των άλλων, τείνουν να επικεντρώνονται σε μη ενεργές εταιρίες με πολύ μικρή πιθανότητα εξασφάλισης των φόρων που οφείλουν, και, επιπλέον, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία σύγκρισης του φορολογητέου με το πραγματικό εισόδημα, λόγω, π.χ., έλλειψης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.ά..

γ) Παρά το ότι το ύψος των ποινών στην Ελλάδα σε περίπτωση φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα υψηλό, η πιθανότητα πλήρους εφαρμογής τους και επιβολής τους παραμένει σημαντικά χαμηλή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ακόμα και στην περίπτωση όπου έχει σταλεί ειδοποιητήριο για διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε μια επιχείρηση, η τελευταία μπορεί ακόμη και τότε να κάνει αίτηση για ένταξη σε ένα από τα προγράμματα ρύθμισης που υπάρχουν.

Επιπλέον, εάν ο έλεγχος αποκαλύψει κάποια μη δηλωμένη φορολογική υποχρέωση, ο διευθυντής της τοπικής φορολογικής αρχής έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ύψος των συνεπαγόμενων κυρώσεων (μέχρι και στο 100%), ενώ και ο τόκος υπερημερίας (που είναι 1,0% μηνιαίως χωρίς ανατοκισμό από τότε που δημιουργήθηκε η φορολογική υποχρέωση) μπορεί επίσης να περιορισθεί κατά 80%.

Εάν επιπλέον, ο φορολογούμενος διακανονίσει την οφειλή του άμεσα, τότε λαμβάνει 5% έκπτωση στο συνολικό ποσό που οφείλει να πληρώσει ενώ αντιμετωπίζει τότε πολύ μικρό κίνδυνο δίωξης.

Τέλος, αν μια φορολογική υποχρέωση γίνεται ληξιπρόθεσμη τότε ο υπόχρεος φορολογούμενος δεν έχει παρά να περιμένει την επόμενη ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή του προσφέρονται συνήθως πρόσθετες εκπτώσεις στην πληρωμή των προστίμων και των συσσωρευμένων τόκων έως και 50% αν πληρώσει αμέσως.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει την πραγματική επιβάρυνσή του με τόκους σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τον τόκο της αγοράς. Έτσι η φοροδιαφυγή γίνεται συμφέρουσα.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, γενικά, ο συνδυασμός της χαμηλής πιθανότητας εντοπισμού της φοροδιαφυγής, με τη δυνατότητα της μη πληρωμής, ή της ελαχιστοποίησης της υποχρέωσης πληρωμής προστίμων και τόκων καθιστούν την φοροδιαφυγή εφικτή και συμφέρουσα.

Το ΔΝΤ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτού του καταστροφικού συνδυασμού, τα οποία, παρά τις προσπάθειες που πράγματι γίνονται δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό να δώσουν απτά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Έρχονται αλλαγές στη φορολοταρία για να γίνει πιο ελκυστική - Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ 12/11/2019 13:42
Ανέβηκαν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας - Πίνακες με τα ποσά - Πώς να τα γλυτώσετε 09/11/2019 09:53
Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο συλλογής του 30% του εισοδήματος σε e-αποδείξεις 08/11/2019 08:40
Επί του 30% του πραγματικού εισοδήματος η συλλογή e-αποδείξεων το 2020 - Ποιοι εξαιρούνται - Πίνακας 06/11/2019 21:06
Σενάρια μείωσης της φορολογίας στα ενοίκια - Προς πρώτο συντελεστή στο 9% 04/11/2019 13:29
Eurobank: Αγορές για τα Χριστούγεννα με 10% όφελος 04/11/2019 10:40
Υποχρεωτική για όλους η συλλογή e-αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος από το 2020 04/11/2019 10:16
Στο κυνήγι των e-αποδείξεων και οι επαγγελματίες - Συλλογή του 30% των εισοδημάτων 29/10/2019 10:03
Ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ το 2020 - Θα ελέγξουν αν είναι σωστά τα δηλωμένα τ.μ. 17/10/2019 08:22
Πέναλντι 20% -25% σε όσους δεν μαζέψουν τις e-αποδείξεις το 2020 - Στο 30% το όριο 10/10/2019 08:04
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Ιατρική περίθαλψη: Απλοποίηση διαδικασιών για 3 εκατ. ανασφάλιστους 23/04/2015 09:09
«Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από ATM της Εθνικής Τράπεζας στο Πικέρμι 03/05/2015 14:10
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39