XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Public: Tablets & Laptop με 20% όφελος με κάρτες Eurobank
yellow: Οικιακές συσκευές με κέρδος 20% στη Media Markt
Mastercard: Φθινοπωρινές κληρώσεις για τους κατόχους καρτών της
Aegean Airlines: Πτήσεις για Μάλτα με έκπτωση ως 40%
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Φορολογικά Νέα
Alpha Bank: Γιατί συμφέρει να είσαι φοροφυγάς στην Ελλάδα - Τα κίνητρα
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2013 10:54

Τα οφέλη από τη φοροδιαφυγή είναι συγκρητικά μεγαλύτερα από το όποιο κόστος μπορεί να υποστεί κάποιος που φοροδιαφεύγει. Πώς αναλύει η Alpha Bank το συμπέρασμα μελέτης του ΔΝΤ.

Σε ανάλυση της Alpha Bank αναφέρεται πως το το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 27% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20,2%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η διαφορά αυτή οφείλεται στο υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων (35% του εργατικού δυναμικού, έναντι 14% κατά μέσο όρο στις ευρωπαϊκές χώρες), στην  υψηλή ανεργία και στην χαμηλή φορολογική συνείδηση.

Αδήλωτοι εργαζόμενοι

Όπως τονίζει η Alpha Bank, ένα μεγάλο ποσοστό εισοδήματος δεν δηλώνεται καν στην εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, 1 στους 3 εργαζόμενους δεν είναι καταγεγραμμένος.

Επιπλέον, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πολύ κοντά στο κατώτατο εισόδημα και αρκετά χαμηλότερα από το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν τα ανωτέρω στοιχεία παραβατικότητας είναι κυρίως ο κλάδος του τουρισμού, της γεωργίας, των κατασκευών και του εμπορίου.

Τα κίνητρα για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με μελέτη των Artavanis, N., A. Morse and M. Tsoutsoura (2012), που αναφέρεται στη Μελέτη του ΔΝΤ, το πραγματικό εισόδημα των γιατρών, μηχανικών και ιδιωτικών καθηγητών (φροντιστών) στην Ελλάδα μπορεί να είναι και μέχρι 2,5 φορές παραπάνω από το δηλωθέν.

Στην Ελλάδα το υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής εξηγείται από το γεγονός ότι τα οφέλη από την φοροδιαφυγή είναι συγκριτικά μεγαλύτερα από το όποιο το κόστος μπορεί να υποστεί κάποιος που φοροδιαφύγει, για τους ακόλουθους λόγους:

α) Η υψηλή φορολόγηση δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή, καθώς οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα η φορολόγηση του μισθωτού (η διαφορά μεταξύ μικτού και καθαρού μισθού) φθάνει μέχρι 43%, σε σύγκριση με μόλις 26% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ και ο ΦΠΑ (23%) κατατάσσει την χώρα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με το υψηλότερο ΦΠΑ (η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία για παράδειγμα έχουν υψηλότερο ποσοστό ΦΠΑ). 

β) Η μικρή πιθανότητα εντοπισμού αυτών που φοροδιαφεύγουν, λόγω προβλημάτων στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες, εκτός των άλλων, τείνουν να επικεντρώνονται σε μη ενεργές εταιρίες με πολύ μικρή πιθανότητα εξασφάλισης των φόρων που οφείλουν, και, επιπλέον, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία σύγκρισης του φορολογητέου με το πραγματικό εισόδημα, λόγω, π.χ., έλλειψης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.ά..

γ) Παρά το ότι το ύψος των ποινών στην Ελλάδα σε περίπτωση φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα υψηλό, η πιθανότητα πλήρους εφαρμογής τους και επιβολής τους παραμένει σημαντικά χαμηλή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ακόμα και στην περίπτωση όπου έχει σταλεί ειδοποιητήριο για διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε μια επιχείρηση, η τελευταία μπορεί ακόμη και τότε να κάνει αίτηση για ένταξη σε ένα από τα προγράμματα ρύθμισης που υπάρχουν.

Επιπλέον, εάν ο έλεγχος αποκαλύψει κάποια μη δηλωμένη φορολογική υποχρέωση, ο διευθυντής της τοπικής φορολογικής αρχής έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ύψος των συνεπαγόμενων κυρώσεων (μέχρι και στο 100%), ενώ και ο τόκος υπερημερίας (που είναι 1,0% μηνιαίως χωρίς ανατοκισμό από τότε που δημιουργήθηκε η φορολογική υποχρέωση) μπορεί επίσης να περιορισθεί κατά 80%.

Εάν επιπλέον, ο φορολογούμενος διακανονίσει την οφειλή του άμεσα, τότε λαμβάνει 5% έκπτωση στο συνολικό ποσό που οφείλει να πληρώσει ενώ αντιμετωπίζει τότε πολύ μικρό κίνδυνο δίωξης.

Τέλος, αν μια φορολογική υποχρέωση γίνεται ληξιπρόθεσμη τότε ο υπόχρεος φορολογούμενος δεν έχει παρά να περιμένει την επόμενη ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή του προσφέρονται συνήθως πρόσθετες εκπτώσεις στην πληρωμή των προστίμων και των συσσωρευμένων τόκων έως και 50% αν πληρώσει αμέσως.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει την πραγματική επιβάρυνσή του με τόκους σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τον τόκο της αγοράς. Έτσι η φοροδιαφυγή γίνεται συμφέρουσα.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, γενικά, ο συνδυασμός της χαμηλής πιθανότητας εντοπισμού της φοροδιαφυγής, με τη δυνατότητα της μη πληρωμής, ή της ελαχιστοποίησης της υποχρέωσης πληρωμής προστίμων και τόκων καθιστούν την φοροδιαφυγή εφικτή και συμφέρουσα.

Το ΔΝΤ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτού του καταστροφικού συνδυασμού, τα οποία, παρά τις προσπάθειες που πράγματι γίνονται δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό να δώσουν απτά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Αύξηση αποδοχών σε όλους τους μισθωτούς από το 2020 λόγω μείωσης φόρων - Παραδείγματα 09/09/2019 08:36
Στο Taxis ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - Μέσο όφελος 180 ευρώ για τη μεσαία τάξη 02/09/2019 12:53
Σε έως 48 δόσεις η εξόφληση φόρου κληρονομιάς και άλλων έκτακτων οφειλών στο Δημόσιο 23/08/2019 07:45
Αποκλειστικά μέσω τραπέζης η πληρωμή ενοικίων με νέα ρύθμιση 21/08/2019 11:19
Έως και τις 16/9 στο Taxis ο ΕΝΦΙΑ του 2019 - Πόσοι κερδίζουν έκπτωση - Παραδείγματα 06/08/2019 09:29
Τα νέα μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης - Πότε καταργούνται οριστικά 06/08/2019 09:14
Μέση διμηνιαία δόση 375 ευρώ έβγαλαν τα εκκαθαριστικά - Πώς να πληρώσετε άτοκα 05/08/2019 08:31
Κίνδυνος για αυξήσεις φωτιά στα τέλη ΙΧ έως 100% από το 2020 - Αντιδρά η κυβέρνηση 02/08/2019 10:52
Δουλεύουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για εισφορές - Και 185 για ...εμας 30/07/2019 10:42
Μέχρι σήμερα η υποβολή των δηλώσεων - Αύριο η πρώτη δόση - Τα προστιμα στους ξεχασιάρηδες 30/07/2019 06:44
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50