A- A+
Έως τις 14/6 θα στείλουν στις εφορίες τα στοιχεία για τους τόκους από καταθέσεις οι τράπεζες
Στη δέσμευση να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών έως τις 14 Ιουνίου τα στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων των λογαριασμών των πελατών τους, προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, σε επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι η ενημέρωση που θα παρασχεθεί θα αφορά τον αριθμό του λογαριασμού, τους χρεωστικούς και πιστωτικούς τόκους, και τα αναλυτικά στοιχεία του δικαιούχου - φυσικού προσώπου.

Τα στοιχεία αυτά θα εισαχθούν εν συνεχεία στα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε να συμπεριληφθούν στις δηλώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τουλάχιστον οι 4 συστημικές τράπεζες, δηλαδή οι Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς θα αποστείλουν τα στοιχεία, απαλάσσοντας τους πελάτες τους από την υποχρέωση να παραλάβουν τις βεβαιώσεις από τα υποκαταστήματά τους.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις τράπεζες και τα δίκτυα που ανήκουν στους παραπάνω ομίλους: Emporiki Bank, FBBank, ATEBank, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, CPB, Millennium.

Συνδικαιούχοι και 250 ευρώ

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι θα δηλώνονται τόκοι μόνο άνω των 250 ευρώ, αν και αναγνώρισε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος.

Διευκρίνισε πάντως, ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενες διορθώσεις ή να δηλωθούν διαφορετικά οι συνδικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, οι τόκοι θα μπορούν να δηλώνονται από τον δικαιούχο στον οποίο «πραγματικά ανήκουν».

Η επιβάρυνση

Οι τόκοι θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου, ώστε να επιβληθεί η προβλεπόμενη έκτακτη εισφορά.

Ειδικότερα, φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος:

  • 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ
  • 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω