A- A+
Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ προβλέπει και το βασικό σενάριο της Citi
Στροφή 180 μοιρών κάνει η Citi σε σχέση με τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονόμία, απαλείφοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από το βασικό της σενάριο το GRexit. Γιατί άλλαξε γνώμη.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, οι πθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ το 2014 έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς οι πιστώτριες χώρες λαμβάνουν μια πιο χαλαρή γραμμή στους δημοσιονομικούς στόχους και η κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας παραμένει ενωμένη.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν πως αν και παραμείνει υψηλό το ρίσκο αποχώρησης από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, το ενδεχόμενο αυτό δεν υπάρχει στο βασικό σενάριο του οίκου με οποιαδήποτε ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από ένα μήνα, στις 18 Απριλίου, σε έκθεσή της η Citi ανέμενε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 11,2% του χρόνου και το βασικό της σενάριο προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από ευρώ το ίδιο έτος.

Πώς εξηγείται η αλλαγή

Η αλλαγή πλεύσης εξηγείται σήμερα από το γεγονός ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός μοιάζει λιγότερο ευάλωτος από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως, ακόμη και μετά από την προώθηση για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και η κοινωνική αναταραχή παραμένει συγκρατημένη συνολικά μέχρι στιγμής».

Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι «η ανάπτυξη είναι ακόμη πιθανό να υποαποδώσει των στόχων φέτος και το επόμενο έτος κατά την άποψή μας, αλλά η βελτίωση των επιτευγμάτων στους στόχους διάσωσης θα κάνουν τους Ευρωπαίους πιο πρόθυμους να χορηγήσουν επιπλέον OSI στην Ελλάδα στο τέλος του 2013 ή το 2014».

Η τράπεζα αναμένει πλέον συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2013 κατά 5,5% και το 2014 κατά 4,5%, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί για το 2013 στο 28,2% και το 2014 στο 31,5%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, θεωρεί ότι θα φτάσει το 2013 στο 180,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 196,7% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

* Τέλος στα σενάρια για GRexit δείχνει η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων