A- A+
Τέλος στα σενάρια για GRexit δείχνει η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Τρία χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για επιστρέψει σε θετική κλίση η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στοιχείο ενδεικτικό των εκτιμήσεων των επενδυτών για τέλος του GRexit.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως πλέον οι αγορές αποκλείουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαφορά της απόδοσης των 30ετών και 10ετών ελληνικών ομολόγων γύρισε σε θετικό έδαφος στις 3 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων για πρώτη φορά σε 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από αυτές των μακροπρόθεσμων τότε η αγορά τιμολογεί αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πτώση των spreads

Η θετική καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ή αλλιώς κανονική καμπύλη, υποδηλώνει συνήθως ότι αναμένεται μία επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μάρτιο του 2012, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ήταν κατά 15% υψηλότερη σε σχέση αυτή των 30ετών ομολόγων.

Την Τρίτη το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας κινούνται πτωτικά στα επίπεδα των 676 μονάδων.

Διαβάστε επίσης

* WSJ: Εγκαταλείποντας το ευρώ - Οι ομοιότητες με Αργεντινή για τις χώρες του Νότου